4. Murad 1612 yılında dünyaya geldi. Amcası 1. Mustafa’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun ileri gelenleri tarafından 1623 yılında tahttan alınmasından sonra 4. Murad padişah oldu. 4. Murad 1. Ahmed ile Kösem Sultan’ın oğludur. 4. Murad tahta çıktığı zaman 11 yaşındaydı. Bu sebepten dolayı 1632 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nu vekil olarak 4. Murad’ın annesi Kösem Sultan ve onun etkisinde kalan devlet adamları yönetti. 4. Murad tahta çıktığı ilk yıllarda Osmanlı pek çok iç isyanla uğraşıyordu. Bu iç problemlerin başlıca sebepleri 2. Osman’ın katledilmesinden dolayı yeniçerilere karşı oluşan tepki ve otorite boşluğundan dolayı pek çok yerel yöneticinin başına buyruk hareket etmesiydi. Hatta 1624 yılında Osmanlı idaresi altındaki Bağdat ve çevresi başına buyruk hareket eden yönetim yüzünden Safevilerin eline geçmişti. 1625 yılında iç kargaşalar Gürcistan’a kadar sıçramıştı. 1626 yılında ise Bağdat’ın alınması için Osmanlı ordusunun girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak aynı yıl Ankara ve çevresindeki isyanlar çözülebilmişti. Osmanlı İmparatorluğu’nda bunlar yaşanırken 4. Murad’ın yaşı ilerliyor, arada sırada kılık değiştirip halkın arasına karışıyor ve saray dışında neler olup bittiğini giderek daha iyi anlıyordu. 1630 yılına gelindiğinde Osmanlı ordusu Bağdat’ı bir kez daha almak istedi ama Osmanlı ordusu başarılı olamadı.
1632 yılına gelindiğinde ise Osmanlı yönetiminin ileri gelenleri arasındaki mücadele sonunda saraya kadar giren isyanların başlamasıyla sonuçlandı. Özellikle 4. Murad’a yakın olan devlet adamları isyanlar sonucu öldürüldü. Ancak 4. Murad 1632 yılına gelindiğinde artık devleti yönetebilecek kadar büyümüştü. İstanbul’da çıkan isyanları çok iyi kullanan 4. Murad kendisine yakın olan devlet adamlarının öldürülmesinin intikamını aldı. Zorbalık yapan pek çok devlet adamını ya kendisi öldürdü ya da idam ettirdi. 4. Murad’ın sert tutumu ile hainleri ortadan kaldırması, asayişi ve düzeni sağlaması onun iktidarını oldukça kuvvetlendirdi. Kendi iktidarını sağlamlaştıran 4. Murad bir sonraki adım olarak orduya çeki düzen verdi. 4. Murad 1634 yılına kadar şeyhülislamdan kadılara kadar işinde en ufak bir kusur dahi işlemiş ya da en ufak bir şekilde kurallara uymamış kim varsa pek çok kişinin idamını gerçekleştirdi. 1634 yılına gelindiğinde 4. Murad artık Osmanlı’nın dış sorunlarıyla uğraşmaya başladı. İlk olarak Lehistan’ın Osmanlı topraklarına dolaylı ya da doğrudan yaptığı tacizleri bitirmek için Lehistan’a savaş ilan etti. Ancak Osmanlı ordusu Lehistan’a varmadan Lehistan’ın barış isteği üzerine bu savaş başlamadan bitti. Lehistan’ın yarattığı sorunlar çözüşmüştü.
1634 yılında Lehistan sorunu çözülünce 4. Murad Safevi sorunu çözmek için aynı yıl Osmanlı ordusunu toplatıp sefere çıktı. 4. Murad bu sefere çıkmadan önce içki yasağı çıkardı. İçki yasağına uymayanlar da idam edildi. 4. Murad’ın Safevilere yaptığı ilk sefer Revan Seferi olarak tarihe geçti. Çünkü 4. Murad 1635 yılında Safevi topraklarına vardığı zaman ilk olarak Revan’ı almıştı. 4. Murad aynı sene içinde İstanbul’daki iki kardeşini isyan riski yüzünden öldürtmüştü ve Tebriz’e kadar girmişti. Ancak gut hastalığı yüzünden 1635 yılında seferi sonlandırıp İstanbul’a döndü.1636 yılında Revan tekrar Safevilerin eline geçti. Bu olaydan sonra Safeviler barış istediyse de kabul edilmedi. 1638 yılında 4. Murad bu sefer de Bağdat’a hareket etti. Aynı yıl Bağdat geri alındı. Osmanlı ordusu elde ettiği başarı ile 1639 yılında İstanbul’a geri döndü. 4. Murad Safeviler üzerine yaptığı sefer üzerine devam etmek istese de hastalığının artması buna engel oldu. Aynı yıl Safeviler ile Osmanlılar arasında Kars-ı Şirin Antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile Revan Safevilerin olurken Bağdat Osmanlı toprağı oldu ve barış sağlandı. 1638 yılında 4. Murad Bağdat’ı alırken Venedik donanması ile Osmanlı donanması arasında bazı çatışmalar yaşanmıştı. 1639 yılında Venedik ile Osmanlı arasında ticaretin korunması ve tazminatı içeren bir anlaşma imzalandı. Ancak bu anlaşma savaşın bittiği anlamına gelmiyordu. 4. Murad 1639 yılında Venedik’e düzenlenecek bir sefer için hazırlıklara başladı. Ancak 1640 yılına gelindiğinde sefer hazırlıkları sırasında 4. Murad hayatını kaybetti.
4. Murad dönemi nasıldı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız