Kasım 14, 2024

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: 1. MURAD

1. Murad 1326 yılında doğdu. Büyüdüğünde daha şehzadeyken 1361 yılında Edirne şehrini ele geçirmişti. 1. Murad’ın ne zaman tahta geçtiği konusunda farklı görüşler olsa da genel kanı 1362 yılıdır. 1. Murad padişah olduğu an iç karışıklarla uğraştı. 1. Murad’ın tahta geçmesi üzerine 1. Murad’ın kardeşleri Şehzade İbrahim ve Şehzade Halil Eretna ve Karamanoğulları beyliklerinden aldıkları askeri destekler ile isyan ettiler. Bu isyanlar sonucunda Ankara Eretna Beyliği’nin Sivrihisar ise Karamanoğulları Beyliği’nin eline geçmişti. Bu isyanların bastırılması ve kaybedilen toprakların geri alınması 1362 yılında mümkün oldu. 1363 yılında ise 1. Murad gözünü Rumeli topraklarına çevirdi. Aynı sene Eski Zağra ve Filibe Osmanlı topraklarına katıldı, Osmanlı Devleti ile Bizans arasında barış anlaşması yapıldı ve bu barış anlaşmasından sonra Bizans Osmanlı Devleti’ne tabi hale geldi. 1364 yılında ise Osmanlı Devleti’nin genişlemesi sonucunda Osmanlı Devleti’ne bir haçlı ordusu oluşturuldu. Bu haçlı ordusu Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de bulunan ordusundan daha kuvvetliydi. Ancak haçlı ordusu dinlenmek için Meriç Nehri kıyısında durdu. Bu sırada Osmanlı ordusu gece vakti haçlı ordusunun dinlendiği kampa baskın yaptı ve 1364 yılında Sırpsındığı Savaşı yaşandı. Bu savaşı Osmanlı ordusu kazandı. Bu savaş aynı zamanda Osmanlı Devleti ile haçlı ordularının ilk karşılaşmasıydı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: 1. MURAD

Sırpsındığı Savaşı’ndan sonra 1. Murad İstanbul yakınlarında bulunan Bizans topraklarını zapt etti ve Osmanlı İstanbul’a daha da yaklaşmış oldu. 1367 yılından itibaren Osmanlı Devleti Rumeli’deki yayılmasına hız verdi, Sırp ve Bulgarlardan toprak aldı ve Osmanlı sınırları Sofya şehrinin yakınlarına kadar genişledi. Osmanlı Devleti Bizans’tan daha fazla toprak aldıkça Bizans Avrupa’dan yardım almak için kapı kapı gezmiş ve Sırpları Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtmayı başarmıştı. 1371 yılında Sırp ağırlıklı bir haçlı ordusu Osmanlı Devleti’ne doğru yola çıktı. Aynı sene bu haçlı ordusu da Sırpsındığı Savaşı’nda olduğu gibi ani bir baskın ile dağıtıldı. Bu savaş tarihe Çirmen Savaşı olarak geçti. Çirmen Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti’nin üstünlüğü Sırplar tarafından da kabul edildi ve Çirmen Savaşı sonrası yapılan akınlar sonucunda Osmanlı sınırları Selanik’e kadar genişledi.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: 1. MURAD

1372 yılında ise 1. Murad’ın oğlu Şehzade Savcı kardeşleri arasında yaşının küçük olmasından ötürü 1. Murad Rumeli’deyken padişah olmak hayali ile Bursa’da isyan etti ve burada kendisini hükümdar ilan etti. Ancak bu isyan 1. Murad tarafından aynı yıl içerisinde bastırıldı ve Şehzade Savcı öldürüldü. Bu sırada Rumeli’nde mücadele devam etmekteydi. 1374 yılında Osmanlı ordusu Selanik şehrini de Osmanlı topraklarına kattı. 1375 yılına gelindiğinde Sırplar Osmanlı Devleti’ne tabi olmuş ve Osmanlı Niş şehri Osmanlı toprağı olmuştu. Sırpların Osmanlı Devleti’ne tabi olması ile Sırplar ile Osmanlı arasında barış anlaşması yapıldı. İlerleyen yıllarda 1. Murad diplomatik yollarla Anadolu üzerinde Osmanlı sınırlarını genişletti. Osmanlı Devleti Anadolu beylikleri üzerinde yaptığı barışçıl genişlemeler sırasında Karamanoğulları Beyliği’nin hak iddia ettiği topraklar da Osmanlı hakimiyetine girmişti. Bu durum ileride Karamanoğulları’nın ile Osmanlı Devleti’ne olan bakışını olumsuz yönde etkilemişti.  1385 yılına gelindiğinde ise Rumeli’de özellikle Sırplar Osmanlı Devleti’ne tabi olmalarına rağmen Rumeli’de Osmanlı devletine karşı düşmanca tavırlar sergileyen devletlerin başında geliyordu. Bu sebepten ötürü 1. Murad 1385 yılında Rumeli tarafına ordusu ile geçti ve Sofya şehrini Osmanlı Devleti’nin topraklarına kattı. 1386 yılına gelindiğinde 1. Murad Niş Kalesini de Osmanlı Topraklarına katmış ve Sırplarla yeniden anlaşarak Sırpları Osmanlı Devleti’ne tabi kılmıştı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: 1. MURAD

1386 yılında Karamanoğulları Osmanlı Devleti’nin barışçıl yollarla aldığı ancak kendilerinin hak iddia ettikleri toprakları almak için Osmanlı Devleti’ne saldırdı. Bu topraklar günümüz Isparta şehrinin doğu civarlarıydı. 1. Murad bunun üzerine Rumeli’den ayrılarak ordusu ile Anadolu’ya geçti. Bu ordunun içinde Sırp askerler de vardı. 1386 – 1387 yıllarında iki taraf arasında Frenkyazısı Savaşı yaşandı. Bu savaşı 1. Murad kazanmıştı. Savaştan sonra Karamanoğulları’nın aldığı topraklar Osmanlı tarafından geri alındı ancak savaş daha fazla uzatılmadı. Çünkü o dönemin Karamanoğulları beyi Alaaddin Ali Bey aynı zamanda 1. Murad’ın damadıydı. Bu savaştan hemen sonra 1. Murad Antalya ve çevresinde bulunan ve Osmanlı Devleti’ne itaat etmeyen Tekeoğulları Beyliği’ni Osmanlı topraklarına kattı. Bu şekilde Osmanlı tarihinde ilk defa Akdeniz’de kıyısı olan bir toprak elde etmişti. Bu savaşta yaşanan diğer bir önemli olay ise Rumeli’den Osmanlı ordusu ile birlikte savaşa gelen bazı Sırp askerlerinin Anadolu’da yaptıkları yağma hareketleri yüzünden 1. Murad tarafından idam edilmesidir.

Sırp askerler Karamanoğulları ile yapılan savaştan sonra ülkelerine döndüklerinde krallarına bazı Sırp askerlerin 1. Murad tarafından idam edildiğini anlattılar. Sırp kralı Lazar yaşanan bu olayı karşılıksız bırakmayacaktı. Aynı yıl Sırplar Osmanlı ile savaşmakta olan Bosna ordusuna yardım etti ve Osmanlı Devleti askeri olarak ilk yenilgisini Ploşnik Savaşı’nda aldı. Ploşnik Savaşı’nın 1377 yılında olduğuna dair bazı kaynaklar da vardır. Osmanlı’nın bu yenilgisinden cesaret alan Hristiyan devletler Sırbistan’ın önderliğinde büyük bir haçlı ordusu topladı.  Çünkü Hristiyan devletler Osmanlı Devleti’ni Rumeli’den atmak istiyorlardı. Bu haçlı ordusu ile Osmanlı ordusu 1389 yılında 1. Kosova Savaşı’nı yaptılar. Bu sefer yapılan bir meydan savaşıydı ve bu savaşı yine Osmanlı Devleti kazandı. Bu savaşın sonunda 1. Murad savaş alanında gezerken bir Sırp tarafından öldürüldü. 1. Murad’ı öldüren kişi 1. Kosova Savaşı’nda ölen Sırp Prensi Lazar Hrebeljanovic’in damadıydı. Aynı zamanda bu savaşın en büyük sonucu Sırp Krallığı’nın Osmanlı Devleti’nin vassalı haline gelmesi oldu.

 

1. Murad dönemi nasıldı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Az Kaybetmek

Az Kaybetmek

Merak Etkisi

Merak Etkisi

Değişen Motivasyon Kaynakları

Değişen Motivasyon Kaynakları

Başarının da Tatmin Etmemesi

Başarının da Tatmin Etmemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Az Kaybetmek

probiyotik

“Herz” nedir?

bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun