Eylül 19, 2024

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: OSMAN BEY

Osman Bey 1258 yılında Söğüt’te doğdu. Babası Ertuğrul Bey’in 1280’li yıllarda ölümünden sonra Osman Bey beyliğin başına geçti. Osman Bey beyliğin başına geçtiği zaman beylik Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı bir uç beyliğiydi. Osman Bey başa geçtiği zamanlarda bu beylik bölgede Bizans tekfurları ve diğer uç beylikleri ile barış içinde yaşıyordu. Ancak ilerleyen zamanlarda Osman Bey ve İnegöl Tekfuru arasında Ermenibeli çatışması yaşandı. Bu taraflar arasında dökülen ilk kan oldu ve Osman Bey’in sonradan izleyeceği yayılmacı eylemlerin temelini attı.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: OSMAN BEY

Sonrasında Osman Bey sürekli olarak İnegöl Tekfurunun yönettiği topraklar üzerine akınlar yapmaya başladı. 1286 yılında Domaniçbeli’de daha büyük bir savaş yaşandı ve Osman Bey hem İnegöl Tekfurunun hem de Karacahisar Tekfurunun birleşik ordusunu pusu atarak yendi. 1288 yılında Osman Bey Karacahisar’ı aldı ve ilk fethini gerçekleştirdi.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: OSMAN BEY

1299 yılına gelindiğinde ise Osman Bey Bilecik'i ve İnegöl'ü aldı. Osman Bey bu zafer ile prestijini arttırdı ve ordusunu büyütebilecek fırsatlar elde etti. Aynı zamanda Osmanlı Beyliği 1299 yılında devlet statüsü kazandı ancak 1302 yılında devlet statüsü kazandığını öne süren bazı tarihçiler de vardır. 1301 yılında ise Osman Bey İznik’i kuşattı. İznik kuşatması sürerken Bizans’ın ana ordusu İznik’e yardım için geldi. Osman Bey bu orduya ani bir baskın yaparak saldırdı ve 1302 Bafeus Muharabesi’nde Bizans’ın ana ordusunu yendi. Pek çok tarihçiye göre Osmanlı Beyliği’ni devlet yapan savaş Bafeus Muharebesi ya da başka bir ismi ile Koyunhisar Savaşı’dır. Osman Bey’in zaferleri büyüdükçe yaptığı savaşlar da büyüyordu.1303 yılında Osman Bey Bizans tekfurlarının birleşmiş ordusunu Dimbos Savaşı’nda yendi. Sonrasında Bursa şehrini de kuşatma altına aldı. Ancak Bursa şehri o dönemdeki Osmanlı ordusu tarafından aşılamayacak kadar güçlü surlara sahipti. Bursa’nın kuşatması 23 yıl sürecekti.

OSMANLI İMPARATORLUĞU SERİSİ: OSMAN BEY

1304 yılına gelindiği zaman Osman Bey sınırlarını İznik’e doğru genişletmeye başladı. Bunun sebepleri ise Osman Bey’in kazandığı Dimbos ve Bafeus savaşlarından sonra kendisine güveninin gelmesi ve İznik gibi önemli ve büyük bir şehri almak istemesiydi. 1304 yılında başlayan seferler sonunda İznik ve çevresindeki stratejik noktalar ele geçirildi. 1305 yılına gelindiğinde Osman Bey yavaş yavaş seferlerden uzaklaşmış ve oğlu Orhan Bey’i sahaya sürmüştür. Bu aşamadan sonra Osman Bey’in yayılması yavaşlamıştır ve Osman Bey teşkilatlanma için çalışmalara başlamıştır. Yayılmanın yavaşlamasının en büyük sebepleri ise bölgede İlhanlı Devleti’nin varlığının artması ve İznik, Bursa gibi şehirlerin kuşatmasının Osman Bey öldüğü zaman bile hala bitirilememiş olup devam etmesidir. 1324 yılında ise Osman Bey hayatını kaybetmiştir.

 

Osman Bey kimdir?

Yorumlar

  • faydalı bir bilgi

  • Bayılarak okuyacağım bir serinin ayak sesleri geldi !!

  • Beklenen seri geldi!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Mücadele

Uzun Mücadele

Her Alanda Pay Edinmek

Her Alanda Pay Edinmek

Değer Yaratmak

Değer Yaratmak

O İlk Anları Aramak

O İlk Anları Aramak

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun