Osmanlı, II. Viyana Kuşatması'ndan son ra kötü gidişata bir türlü engel olamadı. 16 yıl sü ren savaş esnasında Fazıl Ah med Paşa, bozulan sistemde bazı reformlar yaptı. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa, devletin bozu lan düzenini yeniden tesis etti. Savaşın yaralarını sardı. Ordu ve donanmada düzenlemeler yaptı. Ama dönemin Şeyhülislam Feyzullah Efendi yüzün den görevinden ayrıldı. 1711 'de Prut'ta Ruslara karşı başarılı olan Osmanlı, 1715'de Venedik'i de mağlup ederek Mora'yı geri aldı. Fa kat 1715- 18 yılları arasında Avusturya'ya karşı mağlup olan Osmanlı, Sırbistan'ın önemli bir bölümünü kaybetti. Bu mağlubiyet esaslı bir ısla hat ihtiyacını gündeme getirdi.
Avusturya ile 171S'de imzalanan Pasarofça Antlaşması'ndan son ra, 'Lale Devri' diye adlandırı lan barış dönemi başlar. Bu dönemde İstanbul baştanbaşa imar edildi. Tercüme heyetleri kurularak, çeşitli dillerden yapıtlar Türkçe' ye çevrildi. Av rupa'ya elçiler gönderilerek, Batı uygarlığı tanınmaya çalı şıldı.
Ancak İmparatorluk için de, köklü bir reform hareketi başlatılmadı. Bu dö nemin en önemli icra atı olacak “Avrupa tarzı asker yetiştirme” girişimine, çok geç de olsa, Üsküdar'da başlandı ve bu girişim, Patrona İsyanı yüzün den, yüzyılın sonla rına kaldı. Asıl önemli reformlar, La le Devri'nden sonra tahta ge çen I. Mahmud'un hükümdar lığı zamanında yapılacaktı...
Yorumlar
biraz yazım hatası var
Ellerinden geleni yapmış adamlar zamanında
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız