Aralık 26, 2024

Osmanlı İmparatorluğunda Kadırgalar

İslamiyet’ten önce Çin ve Hint denizlerine inen Türkler, denizciliğe ilk olarak oralarda başlamışlardı. Anadolu'ya yerleşen Türkler ise, Anadolu kıyılarına Türkistan'ın kapalı denizlerinde balıkçılık ve gemicilik yapan halkı yerleştirmişlerdi. Türk denizciliğinin doğmaya başladığı 11. yüzyılın ikinci yarısında, Anadolu kıyılarında Bizans donanması etkiliydi.

Osmanlı İmparatorluğunda Kadırgalar

Önce İznik, Mudanya ve Bursa taraflarını ele geçirip Marmara Denizi'ne dayanan Osmanlı devleti de kısa zamanda bir donanma oluşturma ihtiyacı hissetmişti. Önceleri küçük gemilerle oluşturulan bu donanmanın kürekçileri de yine uyruklardan seçiliyordu. Daha sonraları, donanmanın kürekçi ihtiyacı için devlet, kendi uyruğundan çoğunlukla "20 hanede bir" oranında kürekçi aldı. Bu 20 haneden biri dışında kalan 19 hane ise, bu kürekçinin altı aylık geçimi için para verirdi. Bu şekilde maliyede, 50 bin hane "avarız hanesi" olarak donanma kürekçilerine ayrılmıştı. Buradan elde edilen 150 bin kuruş, kürekçilere maaş olarak dağıtılırdı.

Osmanlı İmparatorluğunda Kadırgalar

Donanmaya her yıl ne kadar kürekçi gerekirse, maliye, sancak ve kazalara hükümler gönderir, gerekli sayıyı sağlamaya çalışırdı. Bazen, kürekçi bulunmayan yerlerden bunun bedeli alınırdı. Türkler arasından alınan bu kürekçilere halk "ahlab" der ve hükümet onlara yevmiye verirdi. Osmanlı donanmasının kürekçi ihtiyacının bir kısmı da savaşta alınan esirler ve suçlularla karşılanırdı. Özellikle 15. ve 16. yüzyıllarda bütün Akdeniz devletlerinin uyguladığı bu sistemden Osmanlı da yararlanmıştı. Bu tip kürekçilere, İtalyancadan gelme bir kelime olan "forsa" adı takılmıştı. Her gemide forsalara vardiyalar nezaret ederdi. Halk arasında "çakal" adı verilen bu esirler, kaçmamaları için ayaklarından birer zincirle alabandalara çakılı bulunurlardı.

Osmanlı İmparatorluğunda Kadırgalar

Gemilerde esir kürekçilerle Türk kürekçilerin karışık olarak oturtulmaları, bir emniyet tedbiri olarak düşünülmüştü. Savaş sırasında, bir gemide sadece forsa bulunursa, bunların düşman tarafı yararına çalışacağına, kürekleri onların çıkarma kullanacaklarına veya isyan edeceklerine inanılırdı. Forsaların giydikleri pamuklu gömlek bezleri, Saruhan sancağının Tarhaniyat ve Akhisar kazalarında yapılıyordu. 

Yorumlar

  • Bir zamanlar Akdeniz'in hakimi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun