Doğu Akdeniz'de 16. Yüzyıl'ın ortalarında hâkimiyet kurmaya başlayan Osmanlı'nın karşısındaki tek engel Kıbrıs idi. Akdeniz'deki en kuvvetli de nizci devlet olan Venedik'in hâkimiyetindeki Kıbrıs üzeri ne yapılacak bir harekâtın en büyük riski, uzun süredir kül lenmiş olan Haçlı Seferi proje lerinin tekrar canlanmasıydı. Bütün hazırlıklarını ta mamlayan Osmanlı, 1570'te Kıbrıs'a çıktı. Kısa sürede Magosa dışında, adanın ta mamı fethedildi.
Osmanlı'nın Kıbrıs üzerine yürüyeceği anlaşılınca Venedik, Papalık başta olmak üzere, Avrupa'daki diğer devletler den yardım talep etti. Osman lı'nın Avrupa'daki ilerleyişi karşısında birçok kez bu tür ittifaklar kurulmak istenmiş se de, başarılı olunamamıştı. Mayıs 1570'de Papa'nın Venediklilere yardım edeceği haberi Avrupa'da ya yıldı. Papa V.Pius, Avru pa'daki hükümdarları Hıristi yanlık adına görevlerini yeri ne getirmeye çağırdı ve Papa lık kuvvetlerini hazır etti. An cak kâğıt üzerinde oluşturulan ittifakın hayata geçirilmesi oldukça zordu...
1570 yılı bittiğinde ve Lef koşa fethedildiğinde, Haçlı it tifakı hala oluşturulamamıştı. Hızlanan görüşmeler so nucunda, 25 Mayıs 1571'de bir 'Kutsal İttifak' kuruldu. Ancak ittifak, baştan düşü nüldüğü kadar geniş olmadı; birliğe sadece Papalık, İspan ya ve Venedik katıldı. Bu Haçlı ittifakı, 200 kadırga, 100 nakliye gemisi ve 50 bin piyade, 4 bin 500 süvariden oluşacak; kuvvetin çoğu para lı asker olacaktı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız