Osmanlı İmparatorluğu 16. Yüzyıl'ın sonlarında, kargaşa ve buhran dönemine girince, Osmanlı yazarları bu durumun nedenlerini çözmeye çalıştılar. Yazarlar buhranın ilk belirtilerini Kanuni döneminde bulmakla birlikte, asıl sorunların III. Murad döneminde başladığını söylüyorlardı. Bu dönem de ıslahat gerektiren en önemli konu, devletin otoritesinin yeniden tesisiydi.
Osmanlı İmparatorluğunda, devlet düzeninin yeniden yapılandırıldığı dönem, IV. Murad zamanı oldu. IV. Murad devlet yönetimini ele aldığında, bir dizi yeni düzenleme getirerek Osmanlı'yı 15 yıldır devam eden istikrarsızlıktan kurtardı. Devlet ve padişah otoritesi yeniden tesis edildi.
Devletin gelirleri bir düzene sokuldu ve 1632'de IV. Murad'ın ülke çapında yaptırdığı tımarlı asker sayımıyla, haksız yere kullanılan tımarlar tespit edilerek, asker sayısı yeniden belirlendi. IV. Murad'ın tesis ettiği devlet otoritesi, padişahın ölümünden sonra tekrar bozuldu. Otorite, Köprülüler döneminde yeniden kurulunca, büyük sorunlarla karşılaşılmadan II. Viyana Kuşatması 'na kadar gelindi.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız