Bir zamanlar, Avrupa’daki tek profesyonel askeri güç olan yeniçeriler artık bu özelliklerini kaybettikleri için, Osmanlı askerliği tekrar bir ‘’meslek’’ haline getirme peşindeydi. Humbaracı Ahmed Paşa da Osmanlı ordusunda Avrupai tarzda yenilikler yapmak istiyordu. Aylıklar düzenli ödenecek, emeklilik sistemi kurulacak ve yeniçeriler küçük birliklere bölünerek, Humbaracı Ahmed Paşa'nın yetiştireceği subayların komutasında olacaktı. Ancak Paşa, bu düşüncelerini uygulama fırsatı bulamadı; ama bu arada, Humbaracı Ocağı'nı da ıslah etti.
Yeniçerilerin muhalefeti düşünüldüğünden, Humbaracı Ocağı'nın, yani havan topçularının kışla ve eğitim alanları, Rumeli yakasında değil, Üsküdar'da, Ayazma Sarayı civarında oluşturuldu. Müslüman olan üç Fransız subay ile farklı milletlerden Avrupalı paralı askerler, Humbaracı Ahmed Paşa'ya yardımcı oldular.
Humbaracı Ocağı'nın etkinliği iktidarlara göre değişmiştir. Humbaracı Ahmed Paşa'nın ölümünden sonra, evlatlığı Süleyman Ağa ocağın idaresini devam ettirdiyse de Humbaracı Ocağı 1750'de kapatıldı. Humbaracı Ahmed Paşa'nın girişimleriyle 1736'da topçu askerlerinin eğitimi için Kara Mühendishanesi (Hendese Hane) kuruldu.
Humbaracı Ahmed Paşa, Avusturya karşısındaki 1736- 39 Savaşı'nın başarısında önemli rol oynadı. Devlet ricaline sunduğu layihalarla Avrupa'daki gelişmeleri anlattı. Bern ve Zürih' teki Protestanların Osmanlı Rumeli'sine iskânı için uğraştı. Hint ticaretinden daha fazla pay alınması için projeler üretti.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız