Osmanlı İmparatorluğu'nun Ticari Davranışı
Osmanlı tüccarları Avrupa’nın her yerinde faaliyet göstermişlerdi. 1718 Pasarofça Antlaşması’ndan sonra bu antlaşmanın ticaret ile ilgili hükümlerinden istifade eden Osmanlı tüccarlarının Avusturya’ya sattığı mallar, bu ülkenin iç ticaretine büyük bir darbe vurmuştu. Avusturya’da güçlü bir tüccar sınıfının bulunmayışı, buna karşılık Osmanlı tüccarlarının daha aktif hareket etmeleri sebebiyle, XVIII. Yüzyıl’da ticaret ilişkileri Avusturya’nın aleyhine oldu. Avusturya, 1740-1780 yılları arasında tahtta bulunan Maria Theresia döneminden itibaren durumu lehine çevirmek için çok uğraştı ancak başarılı olamadı.
En önemli ticaret mahalli, şehirlerdeki bedesten veya bezzazistan diye anılan yapılardı. Şehirlerdeki ticaret bölgelerinin merkezini teşkil eden bedestenlerde birçok dükkân bulunur, ayrıca sanayi ve ticaret grupları da bu binaların çevresindeki sokaklara kümelenirdi. Tüccarların ikameti için de bedestene yakın yerlerde hanlar bulunurdu.
Bedesten her şehirde bulunmaz, daha ziyade milletlerarası ticaretin yapıldığı yerlerde olurdu. İmparatorluktaki en önemli bedesten, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da yaptırılmış olan Kapalıçarşı idi.
İmparatorluğun büyük ticari merkezleri arasında, bedestenden sonra çeşitli malların satıldığı ticaret hanları da bulunurdu. Ticaret hacminin fazla büyük olmadığı şehirlerde ise alışverişler pazarlarda yapılırdı. Kasaba, köy ve küçük şehirlerde de hafta pazarları kurulurdu. Yılda bir veya birkaç defa da belirli zamanlarda bir hafta,on gün süren ve panayır adı verilen büyük pazarlar olurdu.
Yorumlar
ilginç
Gerçekten şaşırtıcı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız