Ekim 05, 2024

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ticari Davranışı

Osmanlı tüccarları Avrupa’nın her yerinde faaliyet göstermişlerdi. 1718 Pasarofça Antlaşması’ndan sonra bu antlaşmanın ticaret ile ilgili hükümlerinden istifade eden Osmanlı tüccarlarının Avusturya’ya sattığı mallar, bu ülkenin iç ticaretine büyük bir darbe vurmuştu. Avusturya’da güçlü bir tüccar sınıfının bulunmayışı, buna karşılık Osmanlı tüccarlarının daha aktif hareket etmeleri sebebiyle, XVIII. Yüzyıl’da ticaret ilişkileri Avusturya’nın aleyhine oldu. Avusturya, 1740-1780 yılları arasında tahtta bulunan Maria Theresia döneminden itibaren durumu lehine çevirmek için çok uğraştı ancak başarılı olamadı. 

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ticari Davranışı

En önemli ticaret mahalli, şehirlerdeki bedesten veya bezzazistan diye anılan yapılardı. Şehirlerdeki ticaret bölgelerinin merkezini teşkil eden bedestenlerde birçok dükkân bulunur, ayrıca sanayi ve ticaret grupları da bu binaların çevresindeki sokaklara kümelenirdi. Tüccarların ikameti için de bedestene yakın yerlerde hanlar bulunurdu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ticari Davranışı

Bedesten her şehirde bulunmaz, daha ziyade milletlerarası ticaretin yapıldığı yerlerde olurdu. İmparatorluktaki en önemli bedesten, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da yaptırılmış olan Kapalıçarşı idi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Ticari Davranışı

İmparatorluğun büyük ticari merkezleri arasında, bedestenden sonra çeşitli malların satıldığı ticaret hanları da bulunurdu. Ticaret hacminin fazla büyük olmadığı şehirlerde ise alışverişler pazarlarda yapılırdı. Kasaba, köy ve küçük şehirlerde de hafta pazarları kurulurdu. Yılda bir veya birkaç defa da belirli zamanlarda bir hafta,on gün süren ve panayır adı verilen büyük pazarlar olurdu.

Yorumlar

  • ilginç

  • Gerçekten şaşırtıcı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun