Aralık 24, 2024

OSMANLI SINIRLARINI 3. KITAYA TAŞIYAN PADİŞAH: 1. SELİM

1. Selim ya da bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim 1470 yılında doğdu. 1. Selim zor bir şehzadelik dönemi yaşadı. Trabzon’da sancak idareciliği yaptığı yıllarda devlet yönetimi ile ilgili oldukça tecrübe kazandı. Devletin sorunlarını yakından gördü. Özellikle Safevi Devleti’nin Osmanlı topraklarında başlattığı iç karışıklıkları defalarca kez babası 2. Bayezid’e rapor etti. 1507 yılında Safevi hükümdarı Şah İsmail Dulkadiroğulları Beyliği’ne sefer düzenledi. Ardından Şah İsmail ordusunu Erzincan’a yolladı. Burada Şehzade Selim kendi ordusuyla Safevi ordusunu dağıttı. 1508 yılında ise Trabzon halkı üzerinde devamlı olarak baskı kurmaya çalışan Gürcülerle savaştı ve toprak bile aldı. Daha şehzadeyken Osmanlı Devleti için savaşlar vermeye başlamıştı bile ve adını duyurmuştu. Ancak 2. Bayezid kendisinden sonra saltanat için Şehzade Selim’i düşünmemekteydi ve Osmanlı Devleti içindeki bazı ileri devlet adamları Şehzade Ahmed’in bir sonraki padişah olarak seçilmesi için 2. Bayezid’i ikna etmeye çalışıyorlardı.  Taht için düşünülen aday Şehzade Selim’in abisi Şehzade Ahmed’di. Ancak askerler Şehzade Selim’i destekliyorlardı. 1510’lu yılların başlarında 2. Bayezid’in devleti iyi yönetememesi üzerine 2. Bayezid’in 4 oğlu Şehzade Ahmed, Selim, Mahmud ve Korkud arasında taht mücadeleleri yaşandı. 1511 yılına kadar Şehzade Selim babası tarafından 2. plana atıldı. 1511 yılında babasının elini öpmek için babasının yanına alınmayınca bu bardağı taşıran son damla oldu. Şehzade selim emrindeki askerlerle Edirne’ye doğru ilerledi. Şehzade Selim burada babası 2. Bayezid ile tarafından sakinleştirildi, kendisine Semendire sancağı verildi ve 2. Bayezid hayatta olduğu sürece hiçbir oğluna saltanatı teslim etmeyeceğinin sözünü verdi. Kendisine verilen sözden sonra aynı yıl Şehzade Ahmed’in padişah yapılacağı haberini aldı ve Edirne askerleriyle Edirne’ye girdi. Ancak burada 2. Bayezid’in ordusuna yenilen Şehzade Selim canını zor kurtararak kaçtı. Ancak yeniçeriler ise Şehzade Ahmed’in değil Şehzade Selim’in padişah olması için desteklediklerini ilan ettiler ve Şehzade Ahmed’in padişah olmasına engel oldular. Bu haberi alan Şehzade Selim hızla İstanbul’a geldi. Askerlerin desteği ile en sonunda her şeye rağmen bu mücadeleyi Selim kazandı ve 1. Selim olarak 1512 yılında padişah oldu.

OSMANLI SINIRLARINI 3. KITAYA TAŞIYAN PADİŞAH: 1. SELİM

1. Selim padişahlığının ilk yılında kardeşlerini ve kardeşlerinin çocuklarını öldürdü. Gittiği her yerde hükümdar gibi davranan ve Amasya’ı kontrolü altına alan abisi Şehzade Ahmed ile Bursa civarlarında bulunan Yenişehir Ovası’nda 1513 yılında yaptığı savaşı kazandı. Şehzade Ahmed’i ve çocuklarını da öldürdü. O artık Osmanlı Devleti’nde mutlak otoritesini sağlamıştı. Yavuz Sultan Selim’in bir sonraki adımı Avrupalı devletler ile barış anlaşmalarını uzatmak oldu. Bunu yapmaktaki amacı çıkacağı doğu seferi sırasında Avrupa’dan olası bir saldırı gelmesini önlemekti. Yavuz Sultan Selim Anadolu topraklarının yangın yerine dönmesine sebep olan dini isyanları başlatan Safevi Devleti ile hesaplaşmayı öncelik olarak görüyordu. Ayrıca Şehzade Ahmed’in isyanına destek verenlerin Safeviler olduğunu yaptırdığı araştırmalar sonucu anlamıştı. Sonrasında 1. Selim Osmanlı Devleti’nde yıllardır iç karışıklıklara sebep olan Safevi Devleti’nin üzerine sefer yaptı. 1514 yılında Osmanlı ile Safevi arasında yaşanan Çaldıran Savaşı’nı Osmanlı kazandı ve Safevi sorunu çözülmüş oldu. Erzincan ve Bayburt alındı. Osmanlı’nın bu savaş ile kazandığı en büyük şey Sünniliğe karşı büyüyen Şia mezhebine karşı dengeleyici bir unsur olarak görülmesi ve Sünni Müslüman devletlerin büyük ölçüde saygısını kazanmasıdır.

OSMANLI SINIRLARINI 3. KITAYA TAŞIYAN PADİŞAH: 1. SELİM

Safevi Seferi sırasında 1. Selim veziriazamının Dulkadiroğulları Beyliği ile gizli yazışmalar yaptığını öğrenmiş ve onu idam ettirmişti. Ayrıca Dulkadiroğlu Beyliği’nin Safeviler ile iş birliği içerisinde olduğu anlaşılmıştı. Bu yüzden 1. Selim Safevi seferi dönüşünde 1515 yılında Dulkadiroğlu Beyliği’ne savaş açtı ve Osmanlı topraklarına kattı. Safevilerden sonra 1. Selim’in hedefi Memlukler oldu. Bunun en büyük sebepleri ise Memluklerin Safeviler ile Osmanlı Devleti’ne karşı iş birliği yapmış olmasına dair 1. Selim’in şüphe etmesi ve geçmişten gelen bazı devletler arası anlaşmazlıklardı. 1516 yılında Osmanlı Devleti ile Memlukler arasında Mercidabık Savaşı yaşandı. Osmanlı bu savaşı kazandı ve bugünkü Suriye’nin tamamı Osmanlı topraklarına katıldı. Aynı yıl Osmanlı Devleti Kudüs’e kadar olan toprakları zapt etti. 1. Selim durmayarak Kahire’ye doğru yoluna devam etti. 1517 yılında ise Memlukler ve Osmanlı arasında başka bir büyük savaş olan Ridaniye savaşı yapıldı. Bu savaşı da Osmanlı Devleti kazandı. Aynı yıl Kahire şehri Osmanlı topraklarına katıldı ve halifelik makamı Osmanlı padişahlarına geçti. 1519 yılında Cezayir halifeliği alan Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmek istedi. Çünkü Cezayir hükümdarı bulunduğu bölgede İspanyol saldırılarına karşı daha fazla dayanamayacağını düşünüyordu. 1. Selim bu teklifi kabul etti ve Cezayir 1519 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiş oldu. 1520 yılında 1. Selim hayatını kaybetti. O 8 yıllık padişahlığı boyunca Osmanlı topraklarını neredeyse iki katına çıkarmayı başarmış ve hazineyi ağzına kadar doldurmuştu.

 

1. Selim dönemi nasıldı?

Yorumlar

  • Konudan bağımsız küpeli resim o mu yoksa değil mi?

  • Yavuz Sultan Selim geliyor...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Fayda

Fayda

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Fayda

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun