Osmanlı Yetiştirme Sistemi

Pençik oğlanı, Farsça “beşte bir” anlamındaki “pençüyek”ten Türkçeleşmiş bir deyimdi. Savaş ve akınlarda tutsak alınan her beş kişiden biri, vergi olarak dev lete veriliyor; bunlardan kızların, güzel ve yetenekli olanları, sara yın harem hazinesine ayrılıyor, diğerleri köle pazarlarında satılı yordu.

Osmanlı Yetiştirme Sistemi

Erkek tutsaklar da “şirhor” (henüz bebe), “beççe” (3- 8 yaşın da), “gulâmçe” (8-12 yaşlarında), “gulâm” (buluğa ermiş), “sakallı” (yaşı geçkin), “pir” (ihtiyar) ola rak gruplandırılıyor; gulâmçe ve gulâmların sağlıklı olanları asker adaylığına ayrılıp diğerleri yine satılarak hazineye gelir sağlanı yordu.

Osmanlı Yetiştirme Sistemi

Karamanoğulları, Aydıno ğulları beyliklerinde de uygula nan Pençik yasasını, Osmanlıla rın da 1360'lardan başlayarak benimsedikleri; “seçmece” tutsak gençlerden bir ordu kurmaya yö neldikleri anlaşılıyor.

Yorumlar

  • Bir zamanlar iyi bir eğitim sistemimiz varmış

  • cidden köklü bir değişim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İlk Türk Notası AYALGU

İlk Türk Notası AYALGU

Osmanlı’nın Batı Müziği

Osmanlı’nın Batı Müziği

Osmanlı Kırat-ı Musikisi

Osmanlı Kırat-ı Musikisi

Osmanlı'da Akrep Burcu: Şevle

Osmanlı'da Akrep Burcu: Şevle

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gerçekleşmeyen Beklentiler

probiyotik

İlk Türk Notası AYALGU

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun