Ekim 04, 2024

Osmanlı’da 17. Yüzyıl Buhranı (III) - Friendz10

Mehmet Öz, Islahat lahiyası yazarlarının, devletin düzelmesi için yapılması gereken asıl iş olarak, ‘Kanun-ı kadime riayet’i yani eskiden beri uygulanan kanunlara uyulmasını istediklerini belirtir. Padişah devlet işleriyle bizzat ilgilenmeli, dürüst ve ne yapacağını bilen bir veziriazam bulup, ona rahat çalışma şartları tayin etmelidir. Veziriazamlar da kanunları uygulamak için her işe layık olanı getirmelidir.

Osmanlı’da 17. Yüzyıl Buhranı (III) - Friendz10

Tımarlar, eyaletlerdeki ve merkezdeki yöneticilerin ellerinden kurtarılıp, layık olanlara verilmelidir. Bu işler yapılırken hiç kimse kayırılmamalı, kanunlara uymamakta ısrar edenler ‘siyaset kılıcıyla’ yani ölüm cezasıyla korkutulmalıdır.

Osmanlı’da 17. Yüzyıl Buhranı (III) - Friendz10

Öz, yazarların teklif ettikleri ıslahatın mahiyetini idari ve gelenekçi, yönetimin ise idari-inzibati ve cebri olduğunu söyler. 16.Yüzyıl sonu ile 17. Yüzyıl’ın ilk yarısındaki ıslahat önerileri, gelenekçidir ve geçmişe dönülmesi ön plandadır. Yani 18. Yüzyıl’daki düzen değişikliği o zamandaki deyişiyle ‘nizam-ı cedid’ fikri yoktur. Kanun-ı kadimin ihyası vardır. Avrupa’daki gelişmeler bir model olarak alınmak bir tarafa, dikkate dahi alınmamıştır. Bu dönemde gözler Avrupa’da değil, geçmiştedir.

 

Yorumlar

  • Bu dönemde gerek Osmanlı padişahları gerekse bürokrasi sınıfı yaşanan bozulmalara radikal çözümler bulmak yerine günü kurtaran çözümler aramışlardır. Bu geçici çözümler kurumların çözülmesine neden olmuştur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun