Türklerin millet olarak tarih sahnesine çıkıp, devlet yapılarını oluş turmaları Mete Han (Oğuz Han) yönetimindeki Büyük Hun İmparatorluğu zamanın da gerçekleşti. Bu yüzden daha sonraki dönemlerdeki birçok uygulama, “Oğuz töresi” olarak adlandırılmıştır. Oğuz töresine göre, devletin hanedanın ortak malı olduğu söylenir. Ancak bu yanlıştır. Ortak olan devlet değil, yö netimdir. Türk devlet geleneğine göre devlet, hanedan üyeleri tarafından ortak olarak idare edilirdi.
Türk devlet başkanı seçiminde, bir sistem yoktu. Hanedanın her üyesinin devlet başkanı olma hakkı vardı. Devletin merkezine ilk gelip, ordu ve hazineyi kontrol altına alan şehzade, devlet başkanı olurdu. Veraset sisteminin olmaması, tarih boyunca devamlı olarak kaosa yol açmıştır.
Osmanlı şehzadeleri eğitimlerinin teorik kısmını sarayda al maya başlarlardı. Dönemin önde gelen bilginleri, şehzade lere hoca olarak tutulurdu. Hocalar, iki ihtiyar ve si yah elbiseler giymiş kadınla beraber, Harem kadınla rına görünme den saraya gelir lerdi. Şehzadeler, eğitimleri sırasın da özellikle Arap ça ve Farsça'yı da öğrenirlerdi. Şehzadeler sarayın üçün cü avlusunda, iç oğlanlarla birlikte ata binmeyi ve dövüşmeyi de öğrenirlerdi. Os manlı şehzadeleri eğitimlerinin pratik kısmını da yöneticilik yaptıkları sancaklarda öğrenir lerdi.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız