Eylül 08, 2024

Osmanlı'da Fransız Generali

Bu konuda Avusturya bir­liklerini birçok kez zor duru­ma düşürmüş olan tahtın tali­bi Macar II. Ferenc Rakoc­zi'ye güvenmekteydi. Prens Rakoczi bir süre XIV. Lou­is'nin sarayında yaşadıktan sonra, Sultan III. Ahmed'in konuğu olmayı kabul etmişti. 1717’den beri Marmara kıyısındaki Rodosto'da (bu­günkü Tekirdağ) oturuyordu. Bonneval Macaristan'da ka­rışıklık çıkarma konusunda, esas olarak onun müdahalesi­ne güvenmekteydi. Ondört aylık bir bekleme süresi sonrasında, mektupları­na hiçbir cevap alamayan ve Bosna Paşası tarafından Avus­turyalılara iade edilmekten çekinen Bonneval Kontu, İslami­yet'i kabul etmeye karar verir.

Osmanlı'da Fransız Generali

Milano kökenli bir dönme olan hizmetkârı Damira'yı ça­ğırtır ve din değiştirirken te­mel alınacak sözleri kendisine tekrarlatacak bir Müslüman bulmasını emreder. Bonneval Keli­me-i Şahadet getir­dikten sonra iki yar­dımcısının refakatin­de, Paşa'yı ziyaret ederek Hıristiyanlık­tan vazgeçtiğini bil­dirir. Buna rağmen Bonneval'in Saray­bosna'da birkaç ay daha sab­retmesi gerekecektir: 1703'ten beri Osmanlı İm­paratorluğu'nun başında bu­lunan Sultan III. Ahmed yeni­çeriler tarafından devrilmiş ve yeğeni I. Mahmud lehine taht­tan feragat etmiştir (1 Ekim 1730).

Osmanlı'da Fransız Generali

Askeri yeteneği ve idare becerisi ile dikkat çeken bir dev­let adamı olan yeni sadrazam Topal Osman Paşa ancak baş­kentte sükûneti sağladıktan sonra Bonneval'i davet eder. 1731   Eylül'ünde ona humbaracıları Avrupa tarzın­da yetiştirme görevi verir. Onun yöneti­minde dört binden fazla asker disiplini, uygun adım yürü­meyi, tüfek ve sün­gü kullanmayı öğre­necektir.

Osmanlı'da Fransız Generali

Artık kendisine “Ahmet Paşa” dedir­ten Bonneval, her sabah Asya kıyısına çıkmak için Boğaz'ı kayıkla geçer. Şehrin işsiz güç­süz takımı da, humbaracıların Üsküdar düzlüğünde yaptıkla­rı eğitimi görmek için toplanır. Zaman içerisinde Bonne­val’in mevkii yükselecektir. Humbaracıbaşı olarak atan­masından kısa süre sonra, iki tuğlu paşa ardından da üç tuğlu paşa unvanını alır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun