Kasım 22, 2024

Osmanlı'da İstanbul Depremi 1894

Efrencî Temmuzun onunda vukû' bulan zelzele su menba’larına ve kuyulara dahi te'sîr etmişdir. Hareketden birkaç sâ'at sonra Yalova'daki Koru nâm kablıca sularının akşama kadar akmadığı görülmüş ise de yetmiş iki santigrad olan derece-i harâretleri ve hâssaları tebeddül eylememişdir. Anbarlı'da zelzeleden sonra yarım sâ'at kadar çeşme suyu çekilüp tekrar akdıkda iki sâ'at kadar bulanık imiş. Katırlı'da bütün menba' suları on gün bir misli kadar çoğalmış ise de mu'ahharan mu'tâd olan mikdârda bulunmuşdur. Mezkûr karyenin Aya Kiryaki nâm mahallinde bir ayazmada bir vakitden beru su yok iken tekrâr su gelmişdir. Mesâfe-i merkeziyenin birçok mahallerinde hayli kuyuların suları bir misli kadar çoğalup bulanık olmuşdur.

Osmanlı'da İstanbul Depremi 1894

Mesâfe-i merkeziye dâhilinde sâhil boyunda deniz suları pek çok çalkanup ba'zı mahallerde denizin elli metro kadar çekilüp giru döndüğü görülmüşdür. Başka mahallerde deniz ibtidâ yükselmiş ve ba'dehu çekilmişdir. Fakat ekseriya yükseldiği görülmüşdür. Hiçbir mahalde sâhil hudûdunun dâ'imî bir sûretde tebeddülü görülememişdir. Sevâhilin birçok mahallerinde denizin kaynamakda olduğu görülmüşdür. Ayastafanos'da hareket-i arz zamânında bir gemici elini denize sokdukda ılık olduğunu görmüşdür. Mahall-i mezkûrda hareket-i arzdan bir çâryek evvel denize giren bir kadın denizin gâyetle ılık olduğunu görmüş ve biraz rahatsızlık hisseylemişdir.

Osmanlı'da İstanbul Depremi 1894

Yeniköy'de hareketden yarım sâ'at evvel denize giren iki kadın denizin ılık olduğunu hissetmişler ve bağteten iki büyük dalga görmüşlerdir. Halbuki deniz ile hava sâkin olup o esnâda uzaktan bile vapur geçmiyor idi. Makri köyünde bir kadın zelzeleden biraz evvel kuyudan su çekmiş olmağla ber-mu'tâd soğuk olan kuyu suyunun ılık olduğunu görmüşdür.

Osmanlı'da İstanbul Depremi 1894

Galata'da pek çok kimesneler hareket-i arz esnâsında zemînin sâ'ir vakitlerden ziyâde sıcak olduğunu hisseylemişlerdir. Katırlı karyesinin ahâlîsi hareket-i arz esnâsında sütûn şeklinde denizden buhâr çıkup ve tedrîcen yükselüp on metro irtifâ'ına kadar çıkdığını ve cenûb-ı şarkî ve şimâl-i garbîye doğru sath-ı deryâda sekiz kilometro mesâfeye kadar gitdiğini görmüşlerdir. Büyükada'da hareket-i arzın ertesi günü ve diğer iki gün üç kilometro cenûb-i şarkî ve şimâl-i garbî istikâmetine doğru rûy-i deryâda dar ve bulut gibi bir duman görülmüşdür. Tahkîk etdiğimiz ve sahîh zanneylediğimiz işbu mehşhûdâtdan istintâc olunduğu vechile hareket-i arzdan evvel ve sonra ve esnâ-yı hareketde pek çok gaz yâhud sıcak buhâr çıkup deniz suyunu ısıtmış ve sâlifu'z-zikr alâmetleri hâsıl etmişdir.

Yorumlar

  • Gerçekten bir şehri komple yıkabilir

  • Bugün de aynı şeyin olma korkusu var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun