Bu mıntıka Çorlu ve Tekfurdağı ve Mudanya ve Akhisar ve Üsküdar ve Ortaköy ve Terkos'dan mürûr eden zelzele ile mahdûd olub bu dahi hatt-ı münhanî şeklindedir ve büyük mihveri 248 ve küçük mihveri 74 kilometro tûlündedir. Üçüncü mıntıkada zelzele şedid olmuş ise de ba'zı eşyayı yere bırakmış yahud yerinden oynatmış ve hanelere hasar vermemişdir. Bu dahi bir hatt-ı münhani şeklinde olub büyük mihveri 354 ve küçüğü 175 kilometre tulundedir ve Bandırma'dan ve Bilecik civarında vâki' Karaköy'den geçen zelzele ile tahdid olunmuşdur.
Dördüncü mıntıka Yanya'ya ve Bükreş'e ve Girid'e ve Yunanistan'a ve Konya'ya ve Anadolu'nun büyük bir kısmına mümted olub hareket-i arz az-çok hafîf ve doğrudan doğruya hissolunur derecesinde olmağla berâber hasâr hâsıl etmemiş olan memleketleri hâvîdir. Beşinci mıntıka pek cesîm olub umûm Avrupa ve Asya'yı ve Afrika’nın bir kısmını hâvidir. Bu mıntıka dâhilinde olan memâlikde hareket pek hafîf olub yalnız âlât-ı fenniye ve mıknatisiyyede his olunmuşdur. Ma’lumât-ı âcizânemize nazaran hareket-i arz İngiltere'de Birmingem şehrinde ve Rusya'da Pavlosk şehrinde ve Paris'de âlât-ı fenniyede his olunmuşdur.
Ber-vech-i ma'rûz Dersaâdet'deki hareket-i arzın pek büyük bir mesâfesi olmuşdur. Mesâfe ve müddet nokta-i nazarıyla bu zelzele ma'lûm olan zelzelelerin en büyüklerinden biridir. Ale'l-husûs merkezi şâyân-ı dikkatdir. Bin sekiz yüz seksen dört Kânûn-i evvelinin yirmi beşinde Endülüs'de vukû' bulan hareket-i arzın merkezi kırk kilometro tûlünde ve on kilometro arzında idi. Fakat zelzelelerin mesâfesi behemehâl şiddetleri nisbetinde değildir. İşbu tedkîk olunan zelzelenin şiddeti sinîn-i ahîrede vukû’ bulan bazı büyük zelzelelerin şiddetinden azdır. Bu zelzele bin sekiz yüz doksan üç senesinde Yunanistan'da Zanite adasını tahrîb eden hareket-i arzdan daha şedîd ise de Yunanistan'da Lokrid nahiyesinde bu kadar mesâfesi olmayan zelzele-i ahîreden daha hafifdir.
Mesâfe-i merkeziye dâhilinde olan mahaller pekçok rahnedâr olmuşdur. Tahribât-ı mâddiye pek mühim olub pekçok kimesneler dahi telef ve mecrûh olmuşlardır. Birçok hâneler hemân kâmilen münhedim olub diğerleri kâbil-i süknâ olmayan bir hâle gelmiş ve ekser hâneler az-çok çatlamış ve hiçbir hâne hasârdan kurtulamamışdır. İstanbul'da felâket her cihetle büyükdür. Ale'l-husûs Çarşû-yı kebir harâbezâra dönüp enkâz altında pekçok kimesneler telef olmuşlardır. Heğbeli ve Kınalı adalarında zelzelenin şiddeti derece-i nihâyeye varup Ruhban Mektebi harâb olmuş ve duvarlarının ekserîsi yıkılmışdır. Ayastafanos ve Anbarlı ve Kınalı ve Büyükada ve Katırlı'da birçok hânelerin ve câmi’ ve kiliselerin harâb oldukları veyâhud çatladıkları ve minârelerin yıkıldığı görülmüşdür.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız