Orhan Gazi'nin 6 oğlundan ikincisi I.Murad’dır. Aynı anneden (Nilüfer Hatun) olan ağabeyi Rumeli fatihi Süleyman Paşa'nın bir av kazasında ölmesi) ona saltanat yolunu açmıştı. Ağabeyinin ölüm üzerine Rumeli fetihlerinde onun yerini aldı. Osmanlı ordusunun komutanlığı görevini üstlendi, Orhan Gazi'nin oğlu Şehzade Halil, Foça korsanlarından kurtarıldıktan sonra, Şehzade Murad ve lalası Şahin'in idaresinde, Osmanlı fetihleri yeniden başladı.
Trakya'nın fethi, sistemli olarak bu dönemde yapıldı. Dimetoka ilk kez geçici de olsa, 1359'da bu taarruz sırasında Türklerin eline geçti. Gaziler aynı yıl İstanbul surları karşısındaydı. İstanbul-Edirne yolu üzerinde belli başlı kaleler, yani İstanbul cihetinden başlayarak Çorlu, Misini ve Burgaz (Lüleburgaz) kaleleri alındı. I.Murad, babasının 1362'deki ölümü üzerine Osmanlı tahtına geçti. Ağabeyi Süleyman Paşa yaşasaydı, tahta geçme ihtimali yoktu.
I.Murad tahta çıktığında, babası zamanında 1354'te fethedilmiş ve sonra elden çıkmış olan Ankara'nın geri alınmasıyla ilgilendi. Durumdan istifade eden Bizans ise, Çorlu, Burgaz ve Malkara yörelerini Osmanlı'dan geri aldı. I.Murad Anadolu'daki durumu sağlamlaştırdıktan sonra Rumeli'ye dönerek bu bölgeyi tekrar ele geçirdi. Daha önce başlanılan Türk iskânına devam etti. Dimetoka'ya giderek, orayı Rumeli akınları için merkez yaptı.
1363'te Lala Şahin, Filibe'yi fethetti. Filibe'nin fethiyle Edirne kuzeyden emniyete alındığı gibi, İstanbul'a hububat ve vergi geliri sağlayan Meriç Vadisi Osmanlı'nın kontrolüne geçti. Bu gelişmeler üzerine Bizans, 1363 yılında Osmanlı Beyliği ile anlaşma yoluna gitti. Yapılan anlaşmayla Bizans, Osmanlı'nın Avrupa fetihlerini tanıdı.
Yorumlar
Osmanlı Devleti'nin gücünün temellerini atan önemli bir isimmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız