Avrupa devletleri arasında ilk çatışması Ağustos 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na Osmanlı, Kasım 1914'te Rusya, İngiltere ve Fransa'ya savaş açarak girdi. Hemen arkasından 'cihat' ilanıyla birlikte, bir yandan Kafkasya'ya diğer yandan Süveyş Kanalı'na doğru Osmanlı orduları harekete geçirildi.
Amaç, Rusların Almanya karşısındaki ordularından bir kısmını Kafkasya'ya çekmeye zorlamak ve ayrıca İngiliz kuvvetlerinin dağılmasını sağlamaktı. Başlangıçta Osmanlı devletini yumuşak bir politikayla savaşa girmekten vazgeçirmeye çalışan, hatta kapitülasyonlar iptal edildiğinde, Almanlardan daha az tepki gösteren İngiliz ve Fransızlar, Osmanlı orduları harekete geçince karşı önlem ihtiyacını duydular.
Cihat ilanının sömürge ülkelerindeki Müslümanları etkilemesi, hepsinin korkusuydu. Fas'tan Hint ve Orta Asya'ya kadar ayaklanmalar olursa, savaşı daha başlangıçta kaybedebilirlerdi. Osmanlı-Alman yönlendiricileri bu girişimden ne derece umutluysa, karşı taraf da o derece endişeliydi. Girişimi en kolay bir biçimde ve tek bir darbede sona erdirecek çözüm olarak, Osmanlı devletini Çanakkale Boğazı'nda zorlamayı planladılar.
Donanmanın yanı sıra karaya çıkarılacak ordularla Boğaz'ı aşabilirlerse, İstanbul'u ele geçirmek işten bile olmayacaktı, 1804 yılında bir İngiliz donanmasının bunu başardığını ama sadece gemilerle İstanbul'un karşısına dizilmenin yeterli olmadığını biliyorlardı. Bu kez Gelibolu'ya çıkarılacak ordular da işi tamamlayacaktı. İstanbul'u ele geçirdikten sonra Rusya'nın ihtiyacı olan silah yardımının gönderilmesi de kolaylaşacak, böylece Alman taktiği iki açıdan da boşa çıkarılmış olacaktı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız