Ekim 05, 2024

Osmanlı’nın Centilmenleri

Avrupa devletleri arasında ilk çatış­ması Ağustos 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na Osmanlı, Kasım 1914'te Rusya, İngiltere ve Fransa'ya savaş açarak girdi. Hemen arkasından 'cihat' ila­nıyla birlikte, bir yandan Kaf­kasya'ya diğer yandan Süveyş Kanalı'na doğru Osmanlı or­duları harekete geçirildi.

Osmanlı’nın Centilmenleri

Amaç, Rusların Almanya karşısındaki ordularından bir kısmını Kafkasya'ya çekme­ye zorlamak ve ayrıca İngiliz kuvvetlerinin dağılmasını sağlamaktı. Başlangıçta Osmanlı devletini yumuşak bir politikayla savaşa girmekten vazgeçirme­ye çalışan, hatta kapitülasyonlar iptal edildiğinde, Al­manlardan daha az tepki gös­teren İngiliz ve Fransızlar, Os­manlı orduları harekete geçin­ce karşı önlem ihtiyacını duy­dular.

Osmanlı’nın Centilmenleri

Cihat ilanının sömürge ül­kelerindeki Müslümanları etkilemesi, hepsinin korkusuydu. Fas'tan Hint ve Orta Asya'ya kadar ayaklanmalar olursa, savaşı daha başlangıç­ta kaybedebilirlerdi. Osmanlı-Alman yönlendi­ricileri bu girişimden ne dere­ce umutluysa, karşı taraf da o derece endişeliydi. Girişimi en kolay bir biçimde ve tek bir darbede sona erdirecek çözüm olarak, Osmanlı devletini Ça­nakkale Boğazı'nda zorlamayı planladılar.

Osmanlı’nın Centilmenleri

Donanmanın yanı sıra ka­raya çıkarılacak ordularla Boğaz'ı aşabilirlerse, İstan­bul'u ele geçirmek işten bi­le olmayacaktı, 1804 yı­lında bir İngiliz donanma­sının bunu başardığını ama sadece gemilerle İs­tanbul'un karşısına dizilmenin yeterli olmadığını biliyorlardı. Bu kez Gelibolu'ya çıkarıla­cak ordular da işi ta­mamlayacaktı. İstan­bul'u ele geçirdikten sonra Rusya'nın ihti­yacı olan silah yardı­mının gönderilmesi de kolaylaşacak, böy­lece Alman taktiği iki açıdan da boşa çıka­rılmış olacaktı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun