Köprülü Mehmed Paşa dostlarının Valide Sultan’ı ikna etmesi sonucu, 15 Eylül 1656’da sadrazam olurken bu görevi kabul etmek için bazı şartlar ileri sürmüş ve pazarlık yapmıştı. Osmanlı tarihinde daha önce benzeri bir durum yaşanmamıştı.
Köprülü, daha önce sadrazamların askerin ve Saray’ın müdahalesinden dolayı iş yapamadıklarını biliyordu. Seferlerinden daha geniş etkilere sahip olmadan devlet yönetimindeki düzensizliği ortadan kaldıramaz ve Çanakkale Boğazı’nı ablukaya almış olan Venediklileri yenemezdi. Padişahtan sadece kendisinin kararlarının uygulanacağına dair söz aldı.
4-Paşa’nın başarıları nelerdi?
Köprülü, ilk iş olarak kendisini emniyete aldı. Eski sadrazam sürüldü, mallarına el konuldu ve çevresi dağıtıldı. Köprülü Mehmed Paşa, devletin üst mevkilerine çevresini getirdi. IV. Murad döneminden itibaren İstanbul’da büyük bir güç haline gelen Kadızadelilere karşı harekete geçti.
Onların, tarikatlarının kapatılması, birden fazla minaresi olan camilerin minarelerinin yıkılması gibi isteklerini reddetti. Kadızadelilerin mallarına el koydu. Liderlerini tutuklatarak Kıbrıs’a sürdü. Köprülü, masrafları kısıp hazineye girmesi gereken paraları emniyet altına alarak bütçeyi denkleştirdi. Sonrada Çanakkale Boğazı’ndaki Venedik ablukasını kaldırmak için harekete geçti.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız