Fetihler Avrupa’da büyük bir heyecan yarattı: İspanya, Fransa, Saksonya, ve Brandenburg; Avusturya’ya para ve asker yardımında bulunarak Osmanlı’nın ilerleyişini durdurmaya çalıştılar. Osmanlı ordusu düşmana ağır bir darbe vurmadığı için, İstanbul’a geri dönmemişti. Kışı Macaristan’da geçirdikten sonra ilerlemeye devam etti. 1 Ağustos 1664’te Osmanlı kuvvetleri, Avusturyalı komutan Montecuccoli’nin idaresindeki orduyla Saint Gotthard köyü civarında karşılaştı. Osmanlı ordusu Haçova Savaşı’ndan sonra meydan savaşı yapmamış, daha ziyade kale kuşatması üzerinde uzmanlaşmıştı.
Gerek İmparatorluk’taki otorite boşluğu gerekse Avrupa’nın büyük bir bölümünün, Girit’in Osmanlı’nın eline geçmemesi için Venediklilere yardımları, bu savaşı uzattıkça uzatmıştır. Osmanlı ile hareket eden Fransa dahi Venediklilere para, gemi ve insan desteği sağlamıştır. Bu yüzden Osmanlı ile Fransa’nın ilişkileri eski sıcaklığını kaybetmiş, gerginleşmiştir.
Avusturyalılar ise 30 yıl savaşları nedeniyle gerek meydan savaşlarında gerekse savaş araç gereçleri alanında oldukça aşama göstermişlerdi ve başlarında da önemli bir komutan olan Montecuccololi vardı. Avusturya kuvvetleri, Osmanlı ordusunu hezimete uğratamadıysa da bir üstünlük sağlamış ve nehri geçmelerini engellemişti. 10 Ağustos 1664’te imzalanan Vasvar Antlaşması’yla Erdel’den çekilmişler ve Osmanlı fetihlerini tamamlamıştı. Bu antlaşma bütün Avrupa’da şaşkınlıkla karşılandı: Savaşta mağlup olan Osmanlı, antlaşma masasında kazanmıştı.
Girit savaşları nasıl bitti?
Fazıl Ahmed Paşa’nın en büyük başarısı, 25 yıl sürüp giden ve adeta bir kangrene dönüşen Girit’in fethini tamamlamasıdır. 1645’te Girit’ çıkan Osmanlı kuvvetleri kısa zamanda adanın bir bölümünü ele geçirmişlerse de denizden yardım alabilen ve oldukça kuvvetli bir kale olan Kandiye, 25 yıl kendisini savunmuştur.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız