Osmanlı elçilerinin yaz dığı 'sefaretnameler' arasında en fazla üze rinde durulan yapıt, Yirmi Se kiz Mehmed Çelebi'nin 1720- 1721 tarihli Fransa Sefaretnamesi'dir. Edebi ve tarihi kıymetinin yanı sıra bu yapıt, Os manlı toplum yaşantısı üzerin deki etkisi açısından da önem lidir. Bu sefaretname, Osman lı İmparatorluğu'nun Batı'ya bakışının değişmesinde önem li bir rol oynamıştır.
Babası Yirmi Sekiz Meh med Çelebi ile birlikte Paris'e giden Mehmed Said'in Fran sa'daki gözlemleri ve dönüşünde gerçekleştirdiği icraat da önemlidir. Gerçek bir Os manlı aydını olan Mehmed Said, Paris'te babasından da ha çok dolaşmış, çevre edin miş ve Fransa'yı dikkatli bir biçimde gözlemlemiştir. Mat baanın kurulmasında çok önemli rolü vardır. Ayrıca Fransa'dan İstanbul'a ge tirdiği kitap, elbise ve mobil yalar, Osmanlı başkentinde Batı modasının yayılmasına yol açmıştır.
Mehmed Said'in Paris'te elçi iken gönderdiği tablolar sayesinde, Türk minyatür sanatında, yeni bir çığır açılmıştır. Bu resimleri gören minyatürcüler, özellikle Levni, minyatürle Batı üslubu resim arasında ye ni bir tarz geliştirmiştir.
Yorumlar
Keşke daha önce yapılsaymış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız