Mısır meselesinin ikinci aşamasında İngiltere ile Rusya özellikle Fransa’nın Mısır’da güçlenmesini engellemek için yakın bir dış politika takip etmelerine rağmen, Avrupa’da kimin kiminle ittifak edeceği belli olmadığından, bu birliktelik Kırım Harbi’nin patlak vermesiyle bir düşmanlığa dönüştü.
Doğu Sorunu’nun en önemli dönüm noktalarından biri de 1853’te başlayan Kırım Harbi idi. Kırım Harbi Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım’da devam etti ve savaşın sonunda Ruslar ağır bir şekilde yenildiler. Kırım Harbi, Rusya’nın Karadeniz’e hâkim olma emellerine kısa bir süreliğine engel oldu ve Rusya yönünü Orta Asya'ya çevirdi.
Kırım Harbi ile Karade niz'deki hâkimiyeti ortadan kalkan Rusya bunu ilk fırsatta telafi etmek için uygun şartla rı kollamaya başladı. Bekledi ği fırsat Fransa'nın Prusya karşısında Metz'de 1870'de kesin bir şekilde yenilmesiyle doğdu. Bu savaştan sonra Alman İmparatorluğu'nun ku rulması Avrupa'nın iç denge sini alt üst etti ve bu büyük değişiklik Doğu Sorunu'na Avrupa devletlerinin bakış açılarını da değiştirdi. Alman ya faktörünün ortaya çıkması Osmanlı İmparatorluğu'na yeni bir denge unsuru olarak bu devlet ile ilişkilerini geliş tirmesine imkân sağladı.
Alman birliği, Panslavizm düşüncesinin de hararetle sa vunulmasına neden oldu. Al man birliği karşısında bir Slav birliği kurulmalıydı; ama ku rulacak olan Slav birliğinin ni teliği konusunda bir anlaşma sağlanamadı.
Yorumlar
Rusya ortalığı fena karıştırdı
Birliğe dönmeye çalışmalar iyiydi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız