M.S. 960’lı yıllarda Kiev Knezliği’nin knezi 1. Svyatoslav son derece yayılmacı bir politika izleyerek ordusuyla Tuna Nehri’ne kadar istila ederek ilerlemişti. Bunlar yaşanırken Kiev Knezliği’nin başka bir ordusu ordusu bir yandan da Azak Denizi’nin etrafını istila ederek Kırım Bölgesi’nin büyük bir bölümünü zapt etmiş ve Kafkaslara kadar ilerlemişti. Ancak bu istilalar Kiev Knezliği’nin topraklarını genişletmemişti. Sonunda 1. Svyatoslav Kiev’e başarısız bir şekilde dönmüştü ve 972 yılında hayatını kaybetmişti. 1. Svyatoslav Tuna Nehri’ne saldırıya giderken Kiev Knezliği’nin yönetimini üç oğlu arasında paylaştırmıştı.
1. Svyatoslav’ın 3 oğlu babalarının ölümünden sonra ilk başta birbirleriyle savaşmama kararı alsalar da sonrasında birbirleri ile savaşa başladılar. Kiev Knezliği’nde taht için iç savaş başladı. Ancak daha sonrasında bu iç savaşı Svyatoslav’ın oğlu Vladimir kazandı ve Kiev Knezliği’nde 980 yılında Vladimir knez olarak tahta geçti. Vladimir’in ilk icraatlarından birisi Kiev Knezliği’ni Peçeneklerin saldırılarından korumak için güçlü bir savunma hattı inşa ettirmek oldu. Bir sürü kale inşa edildi ve bu savunma hattı sayesinde Peçeneklerin saldırıları önlenebilir hale geldi. Vladimir bunları yaparken bir yandan da Kiev Knezliği’nin topraklarını doğu ve batı yönünde genişletti. Eski Kiev Knezliği topraklarını neredeyse iki katına çıkardı.
Vladimir’in yaptığı bir diğer önemli olay ise Kiev Knezliği’nin resmi devlet dinini M.S. 988 yılında Ortodoks Hristiyanlığı yapmak oldu. Vladimir’in Ortodoks Hristiyanlığı'nı resmi devlet dini olarak kabul etmesindeki amacı bazı tarihçilere göre Rusları birleştirmek ve güneydoğuda bulunan ve o dönemde Müslümanlaşmış bazı Türklere karşı müttefik bulmaktı. O dönemin Avrupa’daki en güçlü devleti olan Bizans Ortodoks Hristiyan’dı ve Vladimir Kiev Knezliği’nin resmi dinini Ortodoks Hristiyanlığı yaparak Türklere karşı doğal bir müttefik kazanmayı planladı. Ortodoks Hristiyanlığı’nın kabulü ile Kiev Knezliği batısında olan devletler ile ilişkilerini oldukça ilerletti. Ayrıca Bizans’tan o dönemin son derece ileri mimari ve teknolojik gelişmelerini alabildi. Vladimir sayesinde Ruslar modernleşti ve Kiev Knezliği siyasi olarak büyük güç kazandı. 1015 yılında ise Vladimir hayatını kaybetti.
Kiev Knezliği’nin resmi dini ne zaman Hristiyanlık oldu?
Yorumlar
Merakla takip ediyorum.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız