Aralık 25, 2024

Roma’nın Kabusu Derinleşiyor: 2. Pön Savaşı

M.Ö. 220’li yıllarda Roma ve Kartaca arasında tarihe 2. Pön Savaşı olarak geçecek olan savaş başlamıştı. Bu savaşta Kartaca’nın ünlü komutanı olan Hannibal kendi askeri yeteneklerini gösterecekti. Hannibal ordusu ile günümüzde İspanya’nın olduğu bölgeden yola çıkarak karadan Kuzey İtalya’ya doğru ilerlemeye başladı. Hannibal’in ilerlemesiyle Galyalıların Roma’ya karşı ayaklanması hemen hemen aynı zamana denk geldi. Hannibal Alp Dağları’nı geçip Kuzey İtalya’ya girdiğinde ise Romalılar neye uğradıklarını şaşırdılar. Romalılar Hannibal’ın Alp Dağları’nı hızla geçip Kuzey İtalya’ya girmesini pek beklemiyordu. Hannibal önüne çıkan Roma ordularını ezip geçerek Kuzey İtalya’da yoluna devam etti. M.Ö. 218 yılında Trebia Muharebesi’nde Roma ordusu ile ilk büyük savaşını verdi. Hannibal bu savaşta kendi ordusundan büyük olan Roma ordusunu az sayılabilecek bir kayıp ile bozguna uğrattı. Romalılar bu savaşta gönderilen ordunun büyük bir kısmını kaybetmişti.

Roma’nın Kabusu Derinleşiyor: 2. Pön Savaşı

Roma’nın Kabusu Derinleşiyor

Hannibal sonrasında Kuzey İtalya’dan güneye doğru, Romanın kalbine doğru ilerlemeye karar verdi. M.Ö. 217 yılında Hannibal Roma ordusuyla ikinci büyük savaşını verdi. Bu savaş tarihe Tresimennus Gölü Muharebesi olarak geçti. Hannibal İtalya’da ilerlerken peşinden gelen Roma ordusunu peşinden sürükleyerek Tresimennus Gölü yakınlarında pusuya yattı. Sonrasında peşinden gelen Roma ordusuna ani bir baskın yaparak Roma ordusunu adeta imha etti. Ancak Hannibal sadece Roma ordusunu imha etmiyordu. Yendiği Roma ordusunda esir ettiği Romalı olmayan esirlere özgürlük vaat edip kendi tarafına çekmeye çalışıyordu. Hannibal Roma'nın müttefiklerini Roma'dan uzaklaştırmaya çalışıyordu. Böylece Hannibal hem kendisine yeni müttefikler kazanarak çeşitli bir orduya sahip olup gücünü artırıyor hem de Roma’yı içten çökertecek adımlar atıyordu. Roma’da şiddetli bir iç isyan ihtimali her geçen gün daha da artıyordu.

Roma’nın Kabusu Derinleşiyor: 2. Pön Savaşı

Taktik Değişti

Tresimennus Gölü Muharebesi’nden sonra Roma’da yönetim şekli cumhuriyetten diktatörlüğe döndü. Roma zor zamanlarda kaldığı durumlarda 6 ay kadar bir süre ülkenin bütün yetkilerini tek bir kişiye verirdi. Ve Hannibal Roma’ya en zor zamanlarını yaşatıyordu. Quintus Fabius Maximus Roma’nın geçici diktatörü olarak seçildi. Büyük bir ordu topladı ve kendisine has bir taktik olan Fabian taktiği ile Hannibal’e karşı savaşmaya başladı. Fabian taktiğinde düşmanla açık alanda savaşa girilmesi yerine düşman küçük ordularla sürekli olarak taciz edilir. Düşman ordusunun yemek bulabileceği olası kaynaklar yok edilir ve düşman ordusu sürekli olarak taciz edilirdi. Hannibal ordusuyla Roma’nın içindeydi ve Fabius Favian taktiği ile Hannibal’in ordusunu Roma’nın içinde eritip savaşı bitirmeyi amaçlıyordu. Hannibal için savaşın şekli değişmişti.

 

Fabian taktiği nedir?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ayrışma

Ayrışma

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

İnsanlığın Gerilemesi

İnsanlığın Gerilemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun