Kasım 05, 2024

Ruslar Başarısızlığa Uğradı: Svyatoslav

M.S. 945 yılında Knez İgor uğradığı suikast sonucu hayatını kaybettiğinde yerine geçebilecek kadar büyük yaşta bir varisi yoktu. İgor’un oğlu Svyatoslav babasını kaybettiğinde küçük bir çocuktu. Bu yüzden İgor öldüğünde Kiev Knezliği’nin tahtına vekaleten İgor’un karısı Olga geçmişti. Olga İgor’a suikast düzenleyen Drevlyane kabilesinden intikamını aldı ve 960 yılına kadar Kiev Knezliği’ni yönetti. Ayrıca Olga Hristiyanlığı kabul ederek Kiev Knezliği'ni Hristiyan yaptı. Olga 960 yılında tahttan çekildi ve Olga’nın yerine İgor’un oğlu Svyatoslav geçti.

Ruslar Başarısızlığa Uğradı: Svyatoslav

Svyatoslav knez olduğu andan itibaren son derece yayılmacı bir politika izledi. 968 yılına kadar Kiev Knezliği Svyatoslav’ın önderliğinde o dönemde Kiev Knezliği toprakları kadar bir alanı işgal etti. Svyatoslav işgallerine ilk olarak 964 yılında Hazar Devleti’ne vergi ödeyen İdil Bulgarları’nı ve Vyatiçleri (Doğu Slav Kabilesi) işgal etti. Çünkü Svyatoslav’ın en çok istediği şeylerden bir tanesi Hazarları ortadan kaldırmaktı. Ardından Svyatoslav Hazarlara saldırmaya hazırken ordusu ile Bizans’a gitmek zorunda kaldı. Çünkü Kiev knezliği ile Bizans arasında 944 yılında yapılan anlaşmaya göre Kiev Knezliği gerektiği zamanlarda Bizans’a askeri yardımda bulunmayı kabul etmişti. Bizans 967 yılında Tuna Bulgarlarına karşı savaşıyordu ve bu savaşta Kiev Knezliği’nden yardım istemişti. Bu sayede Kiev Knezliği Tuna nehrine kadar işgal ederek ilerledi. Kiev ordusu Tuna nehrine kadar ilerlediği sırada aynı anda Azak Denizi’nin çevresini işgal eti ve Kafkasya’ya kadar ilerledi. Yani Kırım Bölgesi’nin büyük bir kısmı Kiev Knezliği’nin eline geçti.

Ruslar Başarısızlığa Uğradı: Svyatoslav

Kısa bir süre sonra Slav istilalarına karşı Bulgarlar Peçeneklerden yardım istedi ve Peçenekler Kiev’e saldırdı. Sonrasında Svyatoslav Kiev’e dönüp Peçenekleri geri püskürttü. Svyatoslav annesinin 696 yılında ölmesinden sonra Tuna Nehri’ne döndü ve Kiev Knezliği’nin yönetimini 3 oğluna bıraktı. Svyatoslav Tuna Nehri’ne vardığında Bizans ve Tuna Bulgarları aralarında barış yapmışlardı. Bunun üzerine Svyatoslav hem Bizans ile hem de Bulgarlar ile aynı anda baş etmenin zor olacağını bildiğinden dönemin Bizans İmparatoru 1. İonnais Çimiskes ile anlaşma yapmak zorunda kaldı. Anlaşmaya göre Svyatoslav bir daha Bizans, Bulgar ya da Kırım topraklarına saldırmayacaktı. Kiev Knezliği işgal ettiği bölgelerden geri çekildi. Başarısızlık ile Kiev’e dönen Svyatoslav 972 yılında hayatını kaybetti.

 

Svyatoslav ne zaman öldü?

Yorumlar

  • Bu özet bilgiler için teşekkürler. Önümüzdeki zaman diliminde Hazar kavramının çokça gündeme geleceğini tahmin ediyorum. Hazar Devleti ve uygarlığı konusunda da yazılarınızı okumak isterim.

  • Gitti topraklar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Başarısız

Başarısız

Arzuyu Başlatan Hayaller

Arzuyu Başlatan Hayaller

Gerçeğin Hayaller Kadar İyi Olmaması

Gerçeğin Hayaller Kadar İyi Olmaması

Fedakarlık Sonu Gelmeyen Dipsiz Bir Kuyu Gibidir

Fedakarlık Sonu Gelmeyen Dipsiz Bir Kuyu Gibidir

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Başarısız

probiyotik

Osmanlı Devleti ve Anadolu Beylikleri

bubble30

THE EVERLASTING VOICES - W. B. YEATS

Nielawore

RED-EYE MASK FROM WEBB AND HUBBLE IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun