1613 yılında Rusya’da Romanov Hanedanlığından olan ilk çar Mihail başa geçmişti. Mihail başa geçtikten sonra Rusya’da uzun süre devam eden kargaşa döneminden kalan otorite boşluğunu kapatmak için çok sıkı çalışmış ve bunda başarılı da olmuştu. Rusya’da merkezi otorite yeniden kuvvetlenmişti. Ayrıca Rusya’da askeri alanda bazı yeniliklerde yapılmıştı. Sonrasında Mihail Lehistan – Litvanya kralı ile kendi tahtını korumak için ücadele vermiş ve bunda başarılı da olmuştu. Sonrasında Rusya Lehistan – Litvanya Birliği’ne saldırsa da başarılı olamamıştı. Ayrıca Mihail döneminde Rusya doğu yönünde hızla genişledi. 1645 yılında Mihail öldüğünde Rusya’nın sınırları neredeyse Büyük Okyanus’a kadar gelmişti.
Mihail’in ölümü ile Rusya çarı Mihail’in oğlu 1. Aleksey oldu. Alekseyin tahta geçtiği ilk zamanlarda devlet işlerini Boris Mozorov yönetti. Mozorov devletin ekonomisini düzeltmek için yeni tedbirler aldı. Ancak onun aldığı bu tedbirler Rusya’da ürün fiyatlarının aşırı artmasına neden oldu. Rusya’da orta sınıf ve boyarlar isyan etti. Bu isyanlar tarihe tuz isyanları olarak geçti. Ayaklanmaların sonunda tuz vergisi kaldırıldı ve Mozorov sürgün edildi. 1649 yılında isyanlardan sonra Aleksey isyancıların isteklerini görüşmek için Danışma Meclisini (Zemskii Sobor) topladı ve yeni kanunlar çıkardı. Sobornoe Ulojeniye ismiyle bilinen bu kanunlar 960 kadar maddeden oluşuyordu. Kanunlar devlete ve kiliseye isyan edenlerin ölümle cezalandırılmasını, boyarların mülklerini garanti altına almayı ve ordudan kaçanların ağır bir şekilde cezalandırılmasını içeriyordu. Ayrıca bu kanunlar köylülerin köylerini terk etmelerini yasaklamıştı. Köyden kaçanlar ağır şekilde cezalandırıyor ve köylerine geri getiriliyordu. Bu kanunlar Rusya’da serfliği yani yarı köleliği yasal hale getirmişti.
Ayrıca 1. Aleksey döneminde dini alanlarda da reformlar yapıldı. Rus Ortodoks kilisesinde Rum örf ve adetleri vardı. Çünkü Ortodoksluk Rusya’ya Bizans’tan gelmişti. Rum dili ve örfleri en başından beri Rus dili ve adetleriyle uyuşmazlık gösteriyordu. 1. Aleksey döneminde Moskova Patriği hem Rumca metinlerin çevirisini yaptı hem Rum Ortodoks geleneklerini Rus gelenekleri ile uyumlu hale getirerek Rusya’da dini değiştirmeden bazı uygulamaları değiştirdi. Rusya’da büyük bir dini kitle bu reformlara karşı çıksa da karşı çıkanlar Sibirya’ya sürülerek cezalandırıldı.
1. Aleksey döneminde Rusya toprakları doğuda genişleyerek Büyük Okyanus’a kadar dayandı. Batıda ise Rusya Kırımların elinden Ukrayna’nın kuzey ve batısını aldı. Rusya’nın Ukrayna’dan bölge alması üzerine Lehistan – Litvanya birliği ile Rusya arasında 1654 yılında savaş çıktı. Çünkü Rusya’nın aldığı topraklar Kırım almadan kısa bir zaman öncesine kadar Lehistan – Litvanya Birliği’ne aitti. İki devlet savaşırken İsveç Krallığı da hem Lehistan – Litvanya Birliği üzerinde hakimiyet kurmak hem de Rusların Lehistan – Litvanya üzerine ilerleyişini durdurmak için 1655 yılında Lehistan – Litvanya devletine karşı savaş açtı ve büyük bir hızla ilerledi. İsveç ordusu altı ayda Lehistan – Litvanya topraklarının neredeyse tamamını zapt etti. İsveç sonrasında Lehistan – Litvanya ile yaptığı bir anlaşma ile Lehistan ve Litvanya’yı birbirinden ayırdı, Litvanya’yı yanına çekti ve Rusya’ya karşı ittifak kurdu. Rusların buna cevabı ise Lehistan ve Litvanya ile Vilen barış antlaşmasını imzalamak ve 1656 yılında İsveç’e savaş açmak oldu. Rusya ve İsveç’in savaşı iki yıl kadar devam etti. Rusya İsveç’i yenip aradan çıkardıktan sonra tüm dikkatini Polonya’ya verdi ve Polonya ile Rusya arasında 13 yıl kadar süren savaş başladı. Bu savaşı Ruslar kazandı ve Ruslar Doğu Avrupa’nın en güçlü devleti haline geldiler. Aynı zamanda Ruslar bu savaşta önemli toprak kazanımları da elde ettiler. 1. Aleksey 1646 yılında hayatını kaybettiğinde arkasında çok güçlü bir devlet bırakmıştı.
1. Aleksey kimdir?
Yorumlar
devamını bekliyorum
Bakalım devamında olaylar nasıl şekillenecek?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız