Kasım 15, 2024

Sarıkamış Harekâtı Tanıklıkları

Birinci Dünya Savaşı’nda, Kafkasya'da açılan “Doğu Cephesi’ nde ve talihsiz “Sarıkamış Harekâtı” sırasında yaşananlar birçok noktasında, hala gölgelidir, belirsizdir; ayrıntılar azdır. Bu cephedeki askerlerin daha sonra Rusya'daki zorlu esaret yılları hakkında da belge ve bilgiler sınırlıdır. Ancak diğer cephelerde olduğu gibi Kafkasya Cephesi'nde de kimi subay ve yedek subayların anı ve günlükleri, bu konularda, kısmen de olsa olaylara ışık tutarlar.

Sarıkamış Harekâtı Tanıklıkları

İşte bu günlüklerden biri de Doğu Cephesi'nde savaşan ve uzun yıllar esir kamplarında kalan Halil Ataman'a aittir. Halil Bey, gün lüklerinde sadece savaş hattında ve esir kamplarında yaşadıklarını anlatmamış, bulunduğu coğrafyadan hareketle edindiği çok önemli gözlem ve izlenimlerine de yer vermiştir.

Sarıkamış Harekâtı Tanıklıkları

Bu nedenle de Halil Ataman’ın günlükleri sadece savaş tarihi açısından değil, sosyoloji, etnografya, sosyal antropoloji ve coğrafya açısın dan da değer taşımaktadır. Halil Bey, 24 Ağustos 1914 tarih ve 4566 sicil numarasıyla “İhtiyat Zabiti Talimgâhı'na kaydolur. Buradaki eğitimin ardından, Maçka’daki Küçük Zabit Mektebi 'ne gönderilir.

Sarıkamış Harekâtı Tanıklıkları

1915'in 14 Şubat'ında gelen bir emir, bu çiçeği burnun da yedek subayın hayat seyrini değiştirir. Gelen emirde, Kafkasya Cephesi'ne altmış kişinin gönderileceği ve önceliğin gönüllülere ait olduğu bildirilmektedir. Halil Bey ve Niğdeli üç arkadaşı, gönüllü olarak bu görevi kabul ederler. Görev yapacakları yer, Erzurum'dur. 15 Şubat'ta gönüllülerden oluşan altmış kişilik kafile Haydarpaşa'dan trenle yola çıkar.

Sarıkamış Harekâtı Tanıklıkları

Ulukışla'da trenden inen kafile kiraladıkları bir araba ile 25 Şubat'ta Kayseri'ye ulaşır. Kayseri’den sonra Sivas'a gelen kafile burada Merkez Komutanlığı'nın kendilerini Erzurum’a götürecek araçları göndermesini bekler. Sivas Taşhan'da iki hafta süren bu bekleyiş Merkez Komutanlığı’nın temin ettiği araçların gelmesiyle sona erer. Taşhan'da kendilerini götürecek aracı bekleyen askerler, gelen “araçları” gördüklerinde, epey şaşırırlar: Kafileyi Erzurum'a taşıyacak “araçlar”, eşeklerden oluşmaktadır. Eş yalar için 6 eşek arabası, askerler için de 60 eşek temin edilmiştir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Midemiz Hislerimizle Hareket Ediyor Olabilir Mi?
Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Diplomasi Uzmanı Yunuslar

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslar Islık Mı Çalıyor?

Yunuslarda Hiyerarşi

Yunuslarda Hiyerarşi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Renksiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

"İNCECİKTEN BİR KAR YAĞAR"

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun