Ekim 05, 2024

SAVAŞAYI BİLMEYEN ALMANLAR, ONURLU TÜRKLER

1 Ekim 1915:  "Almanların ortaya koyduğu şerefsizli­ğe karşılık Türklerin onurlu savaşının kanıtları yağmaya devam ediyor: Bir topçu suba­yı şunları yazıyor: 'Gerek onur gerekse mert savaşma açısından Türkler Almanlar­dan yirmi kere daha fazla öv­güye layık..."

SAVAŞAYI BİLMEYEN ALMANLAR, ONURLU TÜRKLER

19 Kasım 1915: "Geçen hatta Avam Kamarası'nda Al­bay Yate, Yakın Doğu ve Or­tadoğu hakkında ilginç bir konuşma yaptı ve İngiliz or­dusunda Türklere karşı, Al­manlara duyulana benzer bir nefret bulunmadığını söyledi. Türklerin arkasında, Kırım Savaşı günlerinin geleneğinin bulunduğunu da sözlerine ek­ledi. (...) Kırım Savaşı'nda İn­giliz subayları tarafından yö­netildikleri için (Türkler) ba­şarılı oldular; ama bu sefer yanlış yönlendirici seçtiler."

SAVAŞAYI BİLMEYEN ALMANLAR, ONURLU TÜRKLER

Türklerin savaştaki centil­menlikleri konusundaki kam­panya, 1916'nın Haziran ayında, Hicaz Şerifi Hüseyin, Arap İhtilali'ni başlatıp Türk­leri arkadan vuruncaya kadar sürer. Bu ayaklanma, artık 'ci­hat' kampanyasının Türkleri etkilemediği yolunda İngilizle­ri inandırmıştır. Dolayısıyla Türkleri yüceltirken, İslam'a karşı olmadıklarını yaymaya yönelik propagandalara da artık ihtiyaç kalmamıştır. Böylece 1916'nın ikinci yansından itibaren, Near East dergisinde, önce "Türk'e cen­tilmen demek uygun mudur?" tartışması başlatılmış, sonra da küçültücü sıfatlar yakıştırılmasına girişilmiştir, İngiliz casusu Arabistanlı Lawrence'ın anılarındaki abartma ve yalanlarla da bu taktik, doru­ğa ulaşmıştır.

Yorumlar

  • Savaşmayı biliyoruz bu gerçek

  • ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun