Eylül 17, 2024

Şehinşah Kültürü

Şehnamecilik, edebi tarih çiliktir ve bu tarz, İran ta rihçiliğinin ürünüdür. Bu tarihçiliğin ortaya çıkıp yay gınlaşmasında, Firdevsi'nin meşhur manzum destanı Şeh name'sinin büyük rolü olmuş tur. Süslü bir üslubu içerikten üstün tutan, olaylarda gerçeği aramak yerine, ahlaki değerle ri ortaya koymayı amaçlayan ve yazarın içinde bulunduğu çevrenin görüşlerini aksettiren şehnamecilik, Müslüman hü kümdarların saraylarında ka bul görmüştür.

Şehinşah Kültürü

Şehnameler genellikle Fars ça şiir olarak yazılmakta ve minyatürlerle süslenmektedir. İran'da yazılmış şehnamelerde hayal ürünü ve romantik tas virler yer alırken, Osmanlı şeh namelerindeki minyatürler savaşları, törenleri, yani gerçek hayatı yansıtmaktadır. Fatih döneminde başarılı olamayan şehnamecilik Kanu ni devrinde resmi bir kurum haline gelmiş ve 16. Yüzyıl sonlarına kadar, İran'dan ge­len yazarlar bu görevi üstlenmişlerdir.

Şehinşah Kültürü

En meşhur Osmanlı şeh namecisi olan Seyyid Lokman bin Hüseyin el-şurî el-Urmevi, yaklaşık 27 yıl sürdürdüğü bu görevi sırasında, Hünernâme, Şehname-i Selim, Şehinşahnâ me, Zafernâme gibi eserler kaleme almıştır.

Yorumlar

  • Enteresan kültür

  • Cidden tuhaf bir kültür

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldızların Işıkları

Yıldızların Işıkları

Ertuğrul Gemisinin Mürettebat Seçimi

Ertuğrul Gemisinin Mürettebat Seçimi

Ertuğrul Gemisinin Kuralları

Ertuğrul Gemisinin Kuralları

Ertuğrul Gemisi Talimatnamesi

Ertuğrul Gemisi Talimatnamesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Farklı Dil

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

STAR BIRTH CAULDRON: CARINA NEBULA

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun