Aralık 24, 2024

SONUNDA BARIŞ ORTAMI SAĞLANDI GİBİ: 1. AHMED

1. Ahmed 1590 yılında doğdu. 1603 yılına gelindiğinde ise babası 3. Mehmed’in vefatı üzerine 1. Ahmed padişah oldu. Padişah olduğunda henüz 13 yaşındaydı. Yaşının küçük olmasından ötürü padişahlığının ilk yıllarında pek fazla etkin olamadı. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun durumu 1. Ahmed padişah olduğunda çok kötüydü. Osmanlı Devleti Avusturya ile savaşına devam ederken Anadolu’da Celali İsyanları yaşanıyordu ve Safevi Devleti Osmanlı İmparatorluğu’nun zor durumunu fırsat bilerek 1603 yılında Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Aynı yıl Safeviler Tebriz ve Revan’ı aldı.

SONUNDA BARIŞ ORTAMI SAĞLANDI GİBİ: 1. AHMED

Avusturya ve Osmanlı savaşı 1590’lı yıllardan beri devam ediyordu. Bu savaş hem Avusturya için zor geçmeye başladığı gibi Osmanlı İmparatorluğu için de oldukça yıkıcı geçiyordu. Osmanlı hem iç isyanlarla uğraşıyordu hem Avusturya ile savaşıyordu hem de 1603 yılından itibaren Safevi Devleti ile savaşmaya başlamıştı. Osmanlı İmparatorluğu için her şey felaket boyutunda giderken 1606 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya arasında barış anlaşması imzalandı. Bu barış anlaşmasının adı Zitvatorok Barış anlaşmasıydı.

SONUNDA BARIŞ ORTAMI SAĞLANDI GİBİ: 1. AHMED

1606 yılında imzalanan Zitvatorok Anlaşmasına göre Eğri, Estergon, Kanije kaleleri Osmanlı'da, Raab (Yanıkkale) ve Komarom kaleleri ise Avusturyalılarda kalacaktı. Avusturya Osmanlı İmparatorluğu’na 1 kereye mahsus savaş tazminatı ödeyecekti, Avusturya elinde bulundurduğu Macaristan toprakları için artık vergi ödemeyecekti ve hepsinden önemlisi artık Osmanlı Padişahları ile Avusturya arşidükleri eşit statüde sayılacaktı. İki tarafın yöneticilerinin eşit statüde sayılması Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa karşısındaki üstünlüğünün son bulduğu anlamına geliyordu.

SONUNDA BARIŞ ORTAMI SAĞLANDI GİBİ: 1. AHMED

Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşı 1606 yılında Zitvatorok Anlaşması ile sona erdiğinde Osmanlı İmparatorluğu için iki büyük problem hala devam etmekteydi. Bu problemler Anadolu’yu yangın yerine çeviren Celali İsyanları ve 1603 yılından beri Osmanlı topraklarına saldıran Safevilerdi. Avusturya ile barış saplandıktan sonra 1607 yılında Celali İsyanları bastırıldı. Bir yandan da Safevi Devletine karşı Osmanlı’nın savaşı devam ediyordu. 1612 yılına gelindiğinde ne Osmanlı ordusu ne de Safevi ordusu net bir galibiyet elde edememişti. 1612 yılında Safeviler ve Osmanlı arasında Nasuh Paşa Antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti günümüz Azerbaycan’ının bulunduğu toprakları kaybetti Safeviler Osmanlı’ya vergi ödemeye başladı. Ancak 3 yıl sonra taraflar arasında yapılan antlaşma Safeviler vergisini ödemediği için bozuldu. Taraflar arasında yapılan ufak savaşlardan sonra 1618 yılında Osmanlı ve Safeviler arasında bu sefer Serav Antlaşması yapıldı ve tekrardan barış sağlandı. Serav Antlaşması’nın şartlarına göre Nasuh Paşa Antlaşması’nda belirlenen sınırlar aynen kalmıştı ancak Safevilerin ödemesi gereken yıllık vergi düşürülmüştü. Ancak 1. Ahmed Serav Antlaşması’nı göremeden sağlık problemlerinden dolayı 1617 yılında hayatını kaybetmişti.

 

1. Ahmed dönemi nasıldı?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Fayda

Fayda

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Bir İşin Mentalitesini Anlamak

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Baştan Bakıp Sonunu Görebilmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Her Şeyi Kendine Uygun Görmek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Fayda

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun