Aralık 25, 2024

Sonunda Yeni Hanedan Geldi

1605 yılında Rusya’nın durumu hiç parlak değildi. Rus çarı Boris Godunov 1605 yılında Rusya’da büyük isyanlar varken hayatını kaybetmişti. Boris’den sonra Rusya tahtına Boris’in oğlu Fyodor geçmişti ancak Fyodor tahta geçtikten kısa bir süre sonra Rus boyarları tarafından öldürülmüştü. Ancak bu olayla Rusya’da yaşanan isyanlar daha da şiddetlenmişti. Boyarlar tahta mecburen kendisini 4. İvan’ın ölmüş oğlu Dmitri olarak tanıtan bir keşişi tahta geçirmişlerdi. Ancak sonrasında bu keşiş de Vasili adında bir Rus boyar tarafından öldürüldü ve Rus çarı Vasili oldu. Ancak sahte Dmitri’nin ölümü yüzünden Rusya’da sahte Dmitri için iki büyük isyan çıktı. Bu isyanlar çok büyük isyanlardı ve güçlükle bastırılabildi. 1610’lu yıllara gelindiğinde sahte Dmitri isyanlarını destekleyen Lehistan – Litvanya Rusya’ya savaş açtı ve 1610 yılında Lehistan – Litvanya ordusu Rus ordusunu Kluşino Muharebesi’nde yendi. Rusya’nın aldığı bu yenilgi üzerine Vasili Rus boyarları tarafından tahttan indirildi ve Rusya boyarlar tarafından yönetilmeye başlandı.

Sonunda Yeni Hanedan Geldi

Rus boyarları Polonya’dan gelecek bir asilin Rusya’yı yönetmesi konusunda fikir birliğinde bulundular. Rus boyarların istedikleri kişi ise Polonya kralının oğlu Vladislav oldu. 1610 yılında Polonya – Livanya ve Rusya anlaşmaya vardılar. Bu anlaşmaya göre Vladislav Rusya’yı 4. İvan döneminde hazırlanan Sudebnik kanunlarına göre yönetecek, Rusya’da bulunan Ortodoksların inançlarına müdahale etmeyecek ve iki ülke arasında göç yaşanmasını engelleyecekti. Ancak bu anlaşma Rusya’da din adamları ve halk tarafından o kadar da hoş karşılanmadı. Bunun en önemli sebepleri arasında Rusların Polonyalı birisi tarafından yönetilmek istememeleri ve Polonya’nın Katolik ama Rusların Ortodoks olması vardı. Bu anlaşmadan sonra Moskova Metropoliti Hermogen Rus halkını isyana teşvik etti. Rus halkından Hermogen’in çağrısına destek o kadar hızlı geldi ki bir anda Rusya’nın her yerinde isyanlar başladı.

Sonunda Yeni Hanedan Geldi

İsyancılar 1611 yılında Nijni Novgorod’da bir meclis kurdular ve burada toplanıp Moskova’ya doğru harekete geçtiler. İlk saldırı girişimi başarısız olsa da ikinci saldırı başarılı oldu. 1612 yılında Rus isyancılar Moskova’ya girdiler ve Moskova’yı Polonyalılardan temizlediler. 1613 yılında Rusya’nın hemen hemen her kesiminden gelen insanlardan oluşan ve sayısı 500 kadar olan bir meclis kuruldu. Bu mecliste Rusya’yı kimin yöneteceği uzun uzun tartışıldı. Tartışmalar sonunda Filaret Romanov’un oğlu Mihail Romanov’un çar olmasına karar verildi. Bunun sebebi hem Filaret’in sahte Dmitri ile akrabalığının bulunması hem de Mihail’in 4. İvan ile hısımlık bağı olması oldu. Bu şekilde Rusya’da kargaşa dönemi bitti ve Rusya’da Romanov Hanedanlığı yönetimi başladı.

 

Mihail Romanov kimdir?

Yorumlar

  • Kargaşanın sonuna geldik sonunda

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ayrışma

Ayrışma

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Hiçbir Şey Yapmamanın Yorabilmesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

Gerçek Teknoloji Seviyesi

İnsanlığın Gerilemesi

İnsanlığın Gerilemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun