Kasım 21, 2024

Su Hayattır: 8. Haçlı Seferi

9. Louis ya da Saint Louis, 8. Haçlı Seferi’ni yapan dindar Fransa kralı. 7. Haçlı Seferi’ni de yapan bu adam 7. Haçlı Seferi’nden önce yakalandığı ciddi bir hastalıktan kurtulunca Tanrı’ya olan borcunu Kudüs’ü Hristiyanlık adına alarak ödeyeceğine dair kendi kendine söz verir. 9. Louis 7. Haçlı Seferi’nden yenilmiş bir kral olarak döner. Ama bu inatçı kral bir daha gelecektir. 1270 yılında yapacağı 8. Haçlı Seferi’ne 1265’li yıllardan hazırlığa başlar.

Su Hayattır: 8. Haçlı Seferi

Papalıktan inanılmaz bir maddi destek koparmayı başaran 9. Louis sefere başladığı zaman ilginç bir şekilde hedefini Kudüs’ten Tunus’a çevirir. Bunun sebepleri arasında kuvvetle muhtemel olanlar 9. Louis’in o dönemde Ortadoğu’ya kadar gelip Müslümanların azını burnunu kıran Moğollar ile sefer boyunca geçerli olacak olan ittifak anlaşmasının seferden hemen önce bozulması ve 9. Louis’in kardeşi Charles d’Anjou’nun bırak şu Kudüs’ü gel Tunus’u alalım bak burası güzelmiş diye tutturmasıdır.

Su Hayattır: 8. Haçlı Seferi

Sonuç olarak 9. Louis’de “Papa’dan o kadar para aldık o kadar millete şov yaptık eğer bu sefere gitmezsem şimdi rezil olurum” diyerek seferi daha önce bir kere kaybettiği Kudüs civarlarına değil de Tunus’a yaparak yine söz verdiği gibi bir haçlı seferi yapar. 1270 yılında ordusu ile yola çıkan 9. Louis sonrasında Tunus’a gelir. Ama bizim dindar kralın hesap etmediği 3 şey vardır. Sıcak, su ve salgın hastalık. Tunus’a ulaşan Fransa ordusu bütün orduya yetecek suyu bulamaz.

Su Hayattır: 8. Haçlı Seferi

Üstüne birde sıcak hava zırhlı haçlı ordusunu perişan eder. Yetersiz su ve aşırı sıcak sebebi ile Fransa ordusunda inanılmaz bir salgın hastalık başlar. Daha savaş ilerlemeden Fransa ordusunun ciddi bir kısmı ve 9. Louis hastalıktan hayatını kaybeder. Sonrasında ordunun başına 9. Louis’in kardeşi Charles d’Anjou geçer. Charles’de Tunus yöneticisi ile anlaşma yaparak Fransa için büyük ticari ayrıcalıklar, ağır vergiler ve cebine doldurduğu yüklü miktarda para ile Tunus’u terk ederek seferi bitirir. Buradan ne anlıyoruz, su hayattır.

 

 

8. Haçlı Seferi ne zaman yapıldı? 9. Louis kimdir? 8. Haçlı Seferi neden Tunus’a yapıldı? 8. Haçlı Seferi neden başarısız oldu? 8. Haçlı Seferi nasıl sonuçlandı? Charles d’Anjou kimdir?

Yorumlar

  • Su çok ama çok önemli

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Disiplin

Disiplin

Değişmeyen Düzen

Değişmeyen Düzen

Kültürün Olumsuz Yanı

Kültürün Olumsuz Yanı

Uzun Süren Çocukluk

Uzun Süren Çocukluk

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun