Kasım 14, 2024

Tahttan Feragat Eden II. Murat

II.Murad savaşçı bir ki­şiliğe sahip olmamasına rağmen, hüküm­darlık dönemi devamlı savaş­larla geçer. 1434-1442 yılları arasındaki hükümdarlık döne­minde, şiddetli fetih siyaseti takip etmek isteyenler, Divan-ı Hümayun'da etkili olurlar. 1440'a kadar Sırbistan ve Ef­lak hakimiyeti için Macaris­tan'la yapılan savaşlarda bü­yük başarılar kazanılır. Ancak 1440'ta Belgrad kuşatmasındaki başarısızlıktan sonra ar­ka arkaya mağlubiyetler baş­lar.

Tahttan Feragat Eden II. Murat

Haçlı kuvvetleri Hunyadi idaresinde kazandıkları başarılarla Edirne'yi tehdit edecek duruma gelirler. II. Murad is­tila ordusunu Balkan geçitle­rinde 24 Kasım 1443'teki Zlatica savaşı ile zar zor durdu­rur. Bu tarihten itibaren padi­şah barış siyasetine geri döner. Ömrünün son yıllarını sa­vaştan uzak geçirmek ve ha­yattaki tek oğlu Mehmed'in hükümdarlığını garanti­ye almak için II. Mu­rad, Karaman Bey­liği ile Balkanlar'daki devletle­re bazı toprak ta­vizler vererek tahtı 12 yaşında­ki oğluna bırakır. Kendisi de Mani­sa'ya çekilir.

Tahttan Feragat Eden II. Murat

12 yaşında bir çocuğun tahta geçmesi haçlıları cesaretlen­dirir ve barış antlaşmasını bo­zup Osmanlı ülkesine doğru yürüyüşe geçerler. Osmanlı ile haçlılar arasındaki Segedin Antlaşması'nın bozulmasında, Kardinal Çezarini'nin büyük rolü olur. Kardinal, Macar Kralı’nı "Papa'nın onayı alın­madan Müslümanlarla yapı­lan hiçbir antlaşmanın mute­ber sayılamayacağını ve onla­ra karşı edilen yemine bağlı kalınamayacağını" söyleyerek ikna eder. Ayrıca Bizans impa­ratorunun tahrikleri de bu antlaşmanın bozulmasında önemli rol oynar.

Tahttan Feragat Eden II. Murat

Haçlıların antlaşmayı bo­zup Edirne'ye doğru harekete geçmeleri, Osmanlı'yı bir bu­nalımla karşı karşıya bırakır. Tahtta 12 yaşında bir çocuğun bulunması, haçlılara cesaret verdiği gibi, Osmanlı devlet adamlarını da kara kara dü­şündürür. Bu sırada II. Mehmed'in babasına, "Hükümdarsan gel ordunun başına geç, yok eğer ben hükümdarsam, emrediyo­rum gelip ordunun başına geç" dediği anlatılır. Ancak bu bilgiye dönemin kaynakların­da rastlanılmadığı gibi, Fa­tih'in babasını çağırma niye­tinde olmadığı, lalalarının et­kisiyle savaşa kendisinin git­mek istediği anlaşılmaktadır. Onun bu niyetini gerçekleştir­mesine, Veziriazam Çandarlı Halil Paşa engel olur; adam gönderip II. Murad'ı çağırta­rak ordunun başına geçirir. II. Murad geldikten sonra dahi, II. Mehmed babasının Edir­ne'de kalması, kendisinin ise düşmana karşı gitmesi yönün­de ısrar ettiyse de, bu fikri ka­bul görmez.

Yorumlar

  • Hükümdarlık zordur

  • Gerçekten yaşadıklarının duygusal yanı çok ağır

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İnternette Yaşayan Unutulmak Üzere Olan Diller
Kuru Temizleme

Kuru Temizleme

Kasları Görüntülemede Yeni Teknoloji

Kasları Görüntülemede Yeni Teknoloji

“Herz” nedir?

“Herz” nedir?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Tükenme

probiyotik
bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun