II.Murad savaşçı bir kişiliğe sahip olmamasına rağmen, hükümdarlık dönemi devamlı savaşlarla geçer. 1434-1442 yılları arasındaki hükümdarlık döneminde, şiddetli fetih siyaseti takip etmek isteyenler, Divan-ı Hümayun'da etkili olurlar. 1440'a kadar Sırbistan ve Eflak hakimiyeti için Macaristan'la yapılan savaşlarda büyük başarılar kazanılır. Ancak 1440'ta Belgrad kuşatmasındaki başarısızlıktan sonra arka arkaya mağlubiyetler başlar.
Haçlı kuvvetleri Hunyadi idaresinde kazandıkları başarılarla Edirne'yi tehdit edecek duruma gelirler. II. Murad istila ordusunu Balkan geçitlerinde 24 Kasım 1443'teki Zlatica savaşı ile zar zor durdurur. Bu tarihten itibaren padişah barış siyasetine geri döner. Ömrünün son yıllarını savaştan uzak geçirmek ve hayattaki tek oğlu Mehmed'in hükümdarlığını garantiye almak için II. Murad, Karaman Beyliği ile Balkanlar'daki devletlere bazı toprak tavizler vererek tahtı 12 yaşındaki oğluna bırakır. Kendisi de Manisa'ya çekilir.
12 yaşında bir çocuğun tahta geçmesi haçlıları cesaretlendirir ve barış antlaşmasını bozup Osmanlı ülkesine doğru yürüyüşe geçerler. Osmanlı ile haçlılar arasındaki Segedin Antlaşması'nın bozulmasında, Kardinal Çezarini'nin büyük rolü olur. Kardinal, Macar Kralı’nı "Papa'nın onayı alınmadan Müslümanlarla yapılan hiçbir antlaşmanın muteber sayılamayacağını ve onlara karşı edilen yemine bağlı kalınamayacağını" söyleyerek ikna eder. Ayrıca Bizans imparatorunun tahrikleri de bu antlaşmanın bozulmasında önemli rol oynar.
Haçlıların antlaşmayı bozup Edirne'ye doğru harekete geçmeleri, Osmanlı'yı bir bunalımla karşı karşıya bırakır. Tahtta 12 yaşında bir çocuğun bulunması, haçlılara cesaret verdiği gibi, Osmanlı devlet adamlarını da kara kara düşündürür. Bu sırada II. Mehmed'in babasına, "Hükümdarsan gel ordunun başına geç, yok eğer ben hükümdarsam, emrediyorum gelip ordunun başına geç" dediği anlatılır. Ancak bu bilgiye dönemin kaynaklarında rastlanılmadığı gibi, Fatih'in babasını çağırma niyetinde olmadığı, lalalarının etkisiyle savaşa kendisinin gitmek istediği anlaşılmaktadır. Onun bu niyetini gerçekleştirmesine, Veziriazam Çandarlı Halil Paşa engel olur; adam gönderip II. Murad'ı çağırtarak ordunun başına geçirir. II. Murad geldikten sonra dahi, II. Mehmed babasının Edirne'de kalması, kendisinin ise düşmana karşı gitmesi yönünde ısrar ettiyse de, bu fikri kabul görmez.
Yorumlar
Hükümdarlık zordur
Gerçekten yaşadıklarının duygusal yanı çok ağır
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız