Petro'nun planı Boğdan'a girip Yaş yoluyla Tuna'yı tutmak, Osmanlı'ya tâbi Eflâk ve Buğdan’ı ve Balkanlar'daki Hıristiyan Osmanlı tebaasını isyan ettirmekti. Ancak Petro planını uygulayamadı. İsveç ile süren savaşlar nedeniyle, ordularının bir kısmını harekete geçirebilmişti. Osmanlı ordusunun süratle hareket edip Ruslar'dan önce Tuna'yı geçmesi bütün planı bozdu. Petro ve 60 bin kişilik ordusu, karşılarında 140 bin kişilik Osmanlı Ordusunu bulmuştu.
Osmanlı kuvvetlerinin manevraları ile Rus ordusu her taraftan çevrildi. Geri çekilme yollarını da Kırım kuvvetleri tutmuştu. 20 Temmuz 1711'de Rus ordusu, Prut Nehri'nin daire çizen kolu üzerinde, üç kilometrekarelik bir sahada bir bataklık ve Osmanlı kuvvetleriyle sıkışıp kalmıştı.
Petro kapana kısıldığının farkındaydı. Siper kazdırarak savunma durumuna geçti. Ancak Rus ordusunun elinde yeterince malzeme olmadığı için, sadece güney tarafında savunma tertibatı alabilmiş, batı tarafı açık kalmıştı. Bu sırada Bender'deki Osmanlı askerleri, İsveç ve Leh kuvvetleriyle gelerek Prut Nehri'nin öbür tarafından da Rus ordusunu kuşattı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız