26 ARALIK 1925 ULUSLARARASI SAAT VE TAKVİM KABUL EDİLDİ
Genç Türkiye Cumhuriyeti ni her alanda medeni bir toplum ve uluslararası sistemin bir parçası yapmayı hedefleyen Atatürk
devrimlerinden biri de uluslararası saat ve takvimin kabul edilmesiydi .26 Aralık 1925'te çıkarılan kanunla Osmanlı döneminde kullanılan takvim ve saat değiştirilerek uluslararası standartlar benimsendi.
Bu değişikliğin temel amacı ,mevcut sistemin kullanımından kaynaklanan zorlukların ve uluslararası ilişkilerde neden olduğu sakıncaların giderilmesiydi.Bu nedenle 1 Ocak 1926' dan itibaren geçerli olacak şekilde Hicri takvim terk edilerek Miladi takvim kullanılmaya başladı.
Sonraki yıllarda yapılan ikinci bir düzenlemeyle Teşrinevvel ,Teşrinisani ,Kanunuevvel ve Kanunisani isimleri de Ekim,Kasım,Aralık ve Ocak olarak değiştirildi.
Ayrıca aynı kanunla "alaturka" denilen ve yaz kış güneşin batışını saat 12 olarak kabul eden saat sistemi yerine günün 24'e bölünmesini esas alan "alafranga" saat sistemi benimsendi.
Bu devrimin ardından 20 Mayıs 1028 de kabul edilen Uluslararası Rakamların Kabulü Yasası ile Arap rakamları terk edilerek uluslararası latin rakamlarının kullanılması zorunlu hale geldi .26 Mart 1931 tarihli yasa ile de hiçbir standarda dayanmayan ağırlık ve uzunluk ölçüleri Batı da kullanılan ölçü sistemiyle değiştirildi.
Bu değişiklikler sayesinde ülke içinde birlik sağlandığı gibi ,dış ticaret alanında ortaya çıkan zorluklar ortadan kaldırıldı.
Bilgiler, 365 gün ATATÜRK 2023 ten alınmıştır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız