" Ağaç ,çiçek ve yeşillik medeniyet demektir." Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur."Ağaçsız toprak vatan değildir" diyen Atatürk ,geerçek bir doğa dostuydu . Sınıf arkadaaşı Ali Fuat Cebesoy ,ondaki ağaç sevgisini ,gençlik yıllarına ait şu anıyla dile getirir:
Harp Akademisi'nin üçüncü sınıfına geçtiğimiz zaman Mustafa Kemal ,Selanik'e gitmeden önce bizde misafir kalmıştı. Bir gün Satılmış Çavuş'u da alarak Alemdağı'na uzandık.Mustafa Kemal samimi bir doğa aşığı idi. Ormanlık yerlerden çok hoşlanırdı. Öğleye doğru pınar başında mola verdik. Uzaklarda bir kasır vardı ve manzarası harıkulede güzeldi.Adeta onu büyüledi.Oradan ayrılırken "Fuat ! dedi ,"İnsan yaşlandıktan sonra böyle sakin ve ağaçlık bir yere çekilmeli. Bak,şu karşıdaki köşk nasıl bir ferahlık veriyor."
Atatürk'ün Çankaya Köşkü'nü çok sevmesinin bir sebebi de ,çevresindeki ağaçlardı. Afet İnan'a göre ,"O ağaçların rüzgarlı günlerdeki hışırtısından daima zevk duyardı."
"Bu vatan ,çocuklarımızın ve torunlarımız için cennet yapılmaya değer" diyen Atatürk'ün en büyük özlemlerinden biri de ,tüm ülkeyi yemyeşil bir hale getirmekti.Gazi Orman Çiftliği onun bu özleminin vucut bulduğu projelerden biriydi. Ankara'nın dışındaki çorak, verimsiz ve "Burada ot bile yetişmez" denilen bir araziyi vahaya çevirerek ,Ankaralılara en güzel armağanı vermişti. Benzer şekilde Yalova-Termal arasına 2 250 fidan diktirerek ,burayı bir cennet yoluna dönüştürmüştü.
Son nefesini de yeşillikler arasında vermek isteyen Atatürk ,hastalığının giderek arttığı günlerde Sabiha Gökçen'e şöyle diyordu:" İnsanlar öldükleri zaman böyle ormanlıklar içine gömülmeliler.Hiç olmazsa orada ağaçların serinliği ve koruyuculuğu altında rahat ederler."
365 gün ATATÜRK 2023 bilgileridir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız