Manisa şehrinin tarihine bakıldığı zaman 25.000 yıl kadar öncesinden kalan tarihi izlere rastlanılmıştır. Manisa’nın kurulmasıyla ile ilgili olan tahmin ise şehrin Yunanistan’ın Teselya bölgesinden göç eden göçmenler tarafından kurulduğu yönündedir. M.Ö. 1400’lü yıllardan itibaren Manisa’nın tarihi hakkında daha net bilgilere rastlanılmaktadır. M.Ö. 1400’lü yıllarda bölgede Hitit egemenliği bulunmaktaydı. 1200’lerden itibaren ise Manisa Lidyalıların egemenliği altına girdi. M.Ö. 600’lü yıllarda şehir Pers hakimiyetine girdi. M.Ö 334 yılına kadar Pers hakimiyeti altında kalan Manisa bu tarihte Persleri yenen Büyük İskender’in ve Makedonların kontrolüne girdi. İskender’in ölümünden kısa bir süre sonra Makedon İmparatorluğu dağıldı ve Manisa M.Ö. 300’lü yıllarda Bergama Krallığı’nın hakimiyetine girdi.
Bergama Kralı 3. Attalos’un M.Ö. 133 yılında ölümünden sonra onun vasiyeti üzerine yönetim Roma İmparatorluğu’na geçti. Roma döneminde Manisa üretim ve ticaret açısından canlandı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesiyle Manisa Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine girdi. Manisa bu dönemde Hristiyanlık için önemli bir merkezdi. 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında Manisa Türk hakimiyetine girdi ancak 1097 yılında yapılan 1. Dorileon Muharebesi ile şehir tekrar Bizans’ın eline geçti. 1313 yılına kadar Bizans’ın elinde kalan Manisa bu tarihte Saruhanoğulları Beyliği’nin kontrolüne girdi. 1391 yılında Manisa Yıldırım Bayezid tarafından alındı ancak Fetret Devri’nde şehir Osmanlı hakimiyetinden çıktı.
1412 yılında Manisa Çelebi Mehmet tarafından kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girdi. Bu dönemde bölgeye Saruhan Sancağı adı verildi. Manisa Osmanlı hakimiyetinde kaldığı süre boyunca şehzadelerin sancak beyliği vazifelerini yerine getirdikleri önemli bir şehir oldu. Osmanlı döneminde Manisa’ya birçok kütüphane, cami ve medrese inşa edildi. Ancak 17. yüzyıla yaklaştığımızda Manisa birçok eşkıyalık eylemine maruz kaldı ve büyük zarar gördü. Eşkıyalık eylemleri ancak 18. yüzyılın 2. yarısında sonlandırılabildi. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Manisa’da Yunan işgali başladı. Sonrasında Kurtuluş Savaşı’nda 8 Eylül 1922 tarihinde şehir Yunan işgalinden kurtarıldı ve 1927 tarihinde şehre Manisa ismi verildi. Manisa bugün zirai, ticari ve sanayi açısından ülkemiz için önemli bir şehirdir.
Manisa’da bulunan tarihi kalıntılar kaç yıl öncesine rastlamaktadır? Manisa’da ilk yerleşimin ne zaman başladığı tahmin edilmektedir? Manisa ne zaman Lidyalıların eline geçti? Manisa ne zaman Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girdi? Manisa ne zaman Osmanlı hakimiyetine girdi? Manisa ne zaman ülkemizin bir parçası oldu? Manisa ne zaman Manisa ismini aldı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız