Kasım 14, 2024

ULU ÖNDERİMİZ TIME DERGİSİNİN KAPAĞINDA

98 yıl önce bugün Time dergisinin 4. sayısına Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kapak oldu. Ulu Önder, dergiye 4 yıl arayla 2 kez kapak oldu.

24 Mart 1923 tarihli baskıda ve 21 Şubat 1927 tarihinde derginin kapağında Mustafa Kemal vardı.

ULU ÖNDERİMİZ TIME DERGİSİNİN KAPAĞINDA

24 Mart tarihli yazıda:''Mustafa Kemal Paşa, "Bir Türk nerede kendi efendisidir?" sorusuna her zamanki ''Cehennemde'' tepkisini bir kenara bırakarak (daha önceleri Osmanlı’nın yozlaşmışlığı, zayıflığı ve “hasta adam” imajı yüzünden böyle cevap verilirken), "Türkiye'de!" yanıtını verdi. Bu sözler Kemal'in politikasının temel özelliklerini özetliyor. Bugün Türkiye'nin bağımsızlaştırıcısı (azat edeni) olarak duruyor. İnsanları, yabancı otoriteye köleli itaat etmenin kıyametinden çıkardı, onları içsel niteliklerinin farkına varmaya ve düşünce ve eylem bağımsızlığına getirdi.

Kemal, lekesiz bir şöhretle çelişen iftiraların potasından adım atmıştır. Bu çılgın haberlerin bazıları, onu vatan haini olmaktan "yabancı" olmaya kadar her şeyle suçladı. Kemal saf Türk'tür (bazılarının söylediği gibi Yahudi değildir) ve Modern Türkiye'nin çekirdeği olduğunu tüm dünyaya kanıtlamıştır. O, görevine sadık kalarak şöhretini kazanan iyi bir profesyonel askerdir. Profesör Arnold J. Toynbee, hayranlık uyandıran kitabı The Western Question in Greece and Turkey'de şöyle diyor: "Bir Türk'ün daha iyi bir dünya beklemek zorunda kalmadan Anadolu'da kendi efendisi olabileceğini kişisel bir gösteri ile kanıtladı, ve onun ilhamıyla Ulusal Hareket canlandı.Şüphesiz Mustafa Kemal Paşa, çağdaş tarihin en büyük isimlerinden biridir. Şimdi O, Batı medeniyetinin görünmeyen güçlerine karşı duruyor ve Türkiye'nin kazandığını elinde tutmaya kararlı.

ULU ÖNDERİMİZ TIME DERGİSİNİN KAPAĞINDA

Türk Şartları. Tüm Müttefik Hükümetler, geçen hafta Ankara Hükümeti tarafından iletilen Lozan Antlaşması'nın karşı önerilerinin tam metnini aldılar.

Türk değişikliklerinin kapsamı İngiltere'den çok Fransa ve İtalya'yı ilgilendiriyor. Türkler, yabancıların Türkiye'de ikamet etmelerine ve iş yapmalarına hangi koşullar altında izin verileceği konusunda daha fazla değişiklik yapılması konusunda ısrar ettiler. Bu, Yakın Doğu'daki büyük ticari çıkarları nedeniyle Fransa'yı büyük ölçüde endişelendirecektir. Castellorizo ??adasına yönelik bir talep de İtalya için hoş karşılanmayabilir. Bununla birlikte İngiltere, Musul sorununu Türkiye'nin önerdiği gibi doğrudan müzakerelerle çözmekten memnun görünüyor. Bununla birlikte, Türkiye'nin Antlaşmadan ekonomik hükümleri kaldırma ve bunları gelecekte tartışmaya ayırma önerisi ciddi bir güçlük olabilir.

Bu arada, Londra'daki Müttefikler, Lozan Konferansı'nın devamı olarak kabul edilecek yeni müzakerelerin kapsamına karar veriyorlar. Türklerin önerdiği gibi, konferansın İstanbul'da değil de Lozan'da yapılması muhtemel görünüyor.'' (Orijinal metin için bknz.)

Atatürk'ün Time dergisine kapak yapılması ve yeni Türkiye ile ilgili görüşler, Kurtuluş Savaşı boyunca ''Türklerin mezalim (haksızlık, zulüm) yaptığı”ndan söz eden Amerikan basınında bir değişikliğin de işaretiydi.

ULU ÖNDERİMİZ TIME DERGİSİNİN KAPAĞINDA

Ulu Önder'in 4 yıl arayla 2 kez kapak olduğu Time dergisinin 21 Şubat 1927 tarihli yazısında özetle Ulu önder, genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin henüz dördüncü yılında yakaladığı muhteşem büyüme ile yer aldı. Balkanlar ve Ortadoğu'da büyük bir güç olarak ortaya çıkan Türkiye, Atatürk ilke ve inkılapları ile yeniden dünya kamuoyunun gündemine oturmuştu. Türkiye'nin demokrat ve cumhuriyetçi adımlar atması tüm dünyayı şaşırtıyordu.

Değindikleri bazı konular, Medeni Kanun'un kabulü ile tek eşliliğin gelmesi, okullarda laik eğitime geçilmesi ve KADIN öğretmenlerin olması, yeni ticaret ve ceza kanunlarının kabulü, özellikle vurgulanan ise adalet ve eğitimdeki devrimlerdi.

ULU ÖNDERİMİZ TIME DERGİSİNİN KAPAĞINDA

Time dergisi ayrıca, ‘Time 90. Yaşında: 90 Kapak Hikayesiyle Modern Tarih Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey” başlığı ile hazırladığı sayfada, ilk sırayı Mustafa Kemal Atatürk'ü yayınladığı baskısına ayırdı.

Dergi, 24 Mart 1923 tarihli baskıda yer alan Atatürk için ‘Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden daha sonra Atatürk olarak tanınan asker Mustafa Kemal Atatürk, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babası olarak çıktı. Atatürk'ün laik reformları ve otoriter çizgisi on yıllar boyunca Ortadoğu'da yankı uyandıracak bir efsane bıraktı' ifadesini kullandı.

Kaynak: 12

Yorumlar

  • CANIM ATAM!

  • ATAMIZ karizması dünyayı sallar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun