Aralık 27, 2024

Varna Fatihi: II. Murad

Macar, Leh, Papalık, Venedik ve Balkanlar'daki çeşitli mil­letlerden oluşan haçlı ordusu, Türklere karşı kazandığı başa­rılarla şöhrete kavuşan Jan Hunyadi komutasında ilerlerken, donanmaları da Çanakka­le Boğazı'nı kontrol ediyordu. Çandarlı ve devletin diğer ileri gelenlerinin çağrısıyla ha­rekete geçerek, yanındaki Ana­dolu askerleriyle İstanbul Boğazı'na gelen II. Murad, asker başına bir duka altını vererek Ceneviz gemileriyle Rumeli'ye geçti. Edirne'ye yaklaştığında, halk ve devlet adamları tarafından sevinçle karşılandı. Kente girmeyen II. Murad ordunun komutanlığını üzerine aldı ve oğlu II. Mehmed'i ve veziriaza­mı Edirne'nin muhafazası için bırakarak, Tuna'yı geçtikten sonra Varna'ya doğru ilerleyen haçlıları karşılamak üzere ha­reket etti.

Varna Fatihi: II. Murad

İki ordu bir burun üzerine kurulmuş Varna kentinin önle­rinde karşılaştılar. Sultan Murad'ın bulunduğu yerin önün­deki hendeğin kenarına bir mızrak dikilmiş ve ucuna da haçlıların bozduğu Segedin Antlaşması'nın metni asılmıştı. Osmanlı tarihinin en önem­li savaşlarından biri olan Var­na Savaşı, 10 Kasım 1444'te gerçekleşti. Hunyadi'nin şiddetli saldı­rılarıyla sarsılan Osmanlı or­dusunda panik havası yayılmak üzere iken, çekilmesini tavsiye edenlere uymayan II. Murad kuvvetlerini düzenledi.

Varna Fatihi: II. Murad

Hunyadi Yanoş, elindeki kuvvetleri savaşın gidişatına göre kullanmak istediği için, Macar ordusunu ihtiyata al­mıştı. Ancak Osmanlı ordusu­nun dağılma emareleri göster­mesi üzerine, zaferin şerefini tamamen Hunyadi'ye bırakmak istemeyen Macar Kralı Ladislas (Wladislas) yerini bı­rakarak savaşa katıldı. Osman­lı ordusu merkeze saldıran düş­manı içeri çekmek için yanlara doğru açıldı. Araya giren düş­man askerleri şiddetli saldırı­larla yok edildiler.

Varna Fatihi: II. Murad

Varna Savaşı, tarihin en büyük imha muharebelerin­den biridir. Bu savaştan önce­ki iki yılda, Macarlar karşısın­da uğranılan yenilgi­ler durdurulmuş ve buhran sona erdiril­miştir. II. Murad'ın Var­na Savaşı'nda ka­zandığı büyük başarı, II.Meh­med'in hükümdarlığını iyice gölgeler ve tahtta­ki durumunu zora sokar. Bu yüzden la­laları II. Mehmed'i, Varna Savaşı'ndan daha büyük bir ba­şarıya yönlendirirler: Bu da İstanbul'un fethidir.

Yorumlar

  • Büyük komutan

  • aaa çok ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun