Kasım 15, 2024

YÖNETİMDEN ALINAN BİR OSMANLI PADİŞAHI: SULTAN İBRAHİM

Sultan İbrahim 1615 yılında doğdu. İbrahim 1. Ahmed'in oğlu ve 4. Murad’ın kardeşiydi. 4. Murad 1640 yılında hayatını kaybettiğinde yerine geçebilecek bir şehzadesi yoktu. Bu yüzden 4. Murad’ın hayatta kalan son kardeşi İbrahim 1640 yılında Osmanlı padişahı oldu. İbrahim’in şehzadeliği oldukça zor geçti. Şehzadeliği boyunca kardeşi 2. Osman’ın tahttan indirilip katledilesine, 1. Mustafa’nın akli dengesizliği yüzünden tahttan indirilmesine ve 4. Murad’ın diğer bütün kardeşlerini öldürmesine şahit olarak yaşadı. Şehzadelik yılları ölüm korkusu ile geçen Sultan İbrahim’in ruhsal sıkıntıları hayatının bu döneminde başladı. Sultan İbrahim’in 4. Murad tarafından neden öldürülmediği ile ilgili net bir bilgi olmasa bile en güçlü rivayet ise buna annesi Kösem Sultan’ın engel olduğu yönündedir.

YÖNETİMDEN ALINAN BİR OSMANLI PADİŞAHI: SULTAN İBRAHİM

Sultan İbrahim’in saltanatının ilk dört yılı hem iç hem de dış olaylar bakımından sakin geçti. Saltanatı başlar başlamaz da 4. Murad’ın döneminde var olan sert yönetim yerini daha rahat bir ortama bıraktı. 1641 yılında Safeviler ile yapılan görüşmeler sonucu eski barış antlaşmaları yenilendi. 1642 yılında ise Avusturya ile görüşmeler yapıldı ve Avusturya ile Osmanlı arasındaki barış korunmuş oldu. 1642 yılındaki en büyük dış olay Kırım civarında Kazakların tacizlerine karşı girişilen çatışma boyundaki mücadeleler ve sonunda Azak Kalesi’nin Kazaklardan geri alınması oldu. 4. Murad hayatını kaybetmeden önce Venedik’e karşı yapılacak bir seferin hazırlıklarını yapıyordu. Ancak bu hazırlıklar sırasında hayatını kaybetmesi seferin ertelenmesine yol açtı. 1645 yılına gelindiğinde Osmanlı ordusu Venedik’e karşı yapılacak olan seferin yapılması için harekete geçti. Bu seferde hedef Girit Adası’ydı. Girit Adası alınması Osmanlı İmparatorluğu’nu Akdeniz’de tam anlamıyla hakim güç kılacaktı. Bu yüzden Girit Adası alınmalıydı. 1648 yılına gelindiğinde Venedikliler ile yapılan savaş oldukça zorlu geçiyordu. Osmanlı ordusu ve donanması ilerleme kaydediyordu ancak bu ilerleme oldukça yavaş gerçekleşiyordu.

YÖNETİMDEN ALINAN BİR OSMANLI PADİŞAHI: SULTAN İBRAHİM

Ancak Osmanlı içinde sıkıntıların baş göstermesi yakındı. 1644’lü yıllarda başlayan ve 1647 yılında doruk noktasına ulaşan olaylar Osmanlı halkı arasında inanılmaz huzursuzluklara yol açtı. Bu olaylar Osmanlı devlet adamlarının makam elde etmek veya mevcut makamlarını korumak için birbirleri ile giriştikleri mücadelelerin çok büyük yolsuzluklara ve hiç hoş olmayan olaylara sebep olması vardır. Bir diğer olay ise Sultan İbrahim’in şehzadeliği döneminde ortaya çıkan ve 1647 yılında iyice su yüzüne çıkan ruhsal bunalımları yüzünden devleti yönetemez hale gelip kendisini eğlenceye vermesi ve israf boyutuna ulaşan harcamaları vardı. Tüm bu sıkıntıların üzerine bir de Venedik’le yapılan savaşın zorluğu eklenince Anadolu’da Varvar Ali Paşa ismiyle anılan isyanlar başladı. Bu isyanlar 1648 yılında Ali Paşa’nın yakalanıp idam edilmesiyle bitti. Bu sırada 1647 yılından beri Venedik ile yapılan savaşta Çanakkale Boğazı’nın Venedik donanması tarafından ablukaya alınmış olması ve Osmanlı'nın Venedik ile olan savaşına destek götürememesi Osmanlı açısından Venedik ile yaptığı savaşı büyük bir çıkmazın içine sokmuştu. Her şey bu kadar ters giderken Osmanlı idaresi en sonunda Sultan İbrahim’in tahttan indirilmesi için harekete geçti.1648 yılında Sultan İbrahim tahtan indirildi ve yerine oğlu 4. Mehmed geçirildi. Ardından Şeyhülislam tarafından Sultan İbrahim’in katline fetva verdi ve aynı yıl Sultan İbrahim öldürüldü.

 

Sultan İbrahim dönemi neler oldu?

Yorumlar

  • Yönetimi gevşetmeyecekti işte

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Az Kaybetmek

Az Kaybetmek

Merak Etkisi

Merak Etkisi

Değişen Motivasyon Kaynakları

Değişen Motivasyon Kaynakları

Başarının da Tatmin Etmemesi

Başarının da Tatmin Etmemesi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Az Kaybetmek

probiyotik

“Herz” nedir?

bubble30
Nielawore

HİLAL BULUTSUSU: NGC 6888

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun