Ekim 04, 2024

Zenta Muharebesi (VI) - Friendz10

Karar alındıktan sonra Tuna geçildi ve Pançova' da karargâh kuruldu. 110 parçalık ince donanma da Tisa Nehri'ne hareket etmişti. Tuna'nın kollarını bin bir güçlükle geçen Osmanlı kuvvetlerinin karşısına çıkamayan Avusturya ordusu, Titel Kalesi'nde 7- 8 bin kişilik bir kuvvet bırakarak çekildi. Titel Kalesi'ni kısa süre de alan Osmanlı, kaleyi yıktı.

Zenta Muharebesi (VI) - Friendz10

Avusturya ordularının başına yeni geçmiş olan Prens Eugene ise, casusları vasıtasıyla Osmanlı'nın harekâtını izledi ve Osmanlı ordusundaki çekişmeyi bile öğrendi. Avusturya ordusu Osmanlı kuvvetlerinden önce Varadin'e ulaştı; ancak sekiz günlük bir yürüyüş sonrası yorgun ve bitkindi. Sadrazam Elmas Mehmed Paşa, Avusturya kuvvetleri üzerine saldırmayı teklif ettiyse de fikri kabul görmedi; böylece çok uygun bir fırsat kaçırıldı.

Zenta Muharebesi (VI) - Friendz10

Prens Eugene de Varadin’e çekilip, kuvvetlerine tabur tertibatı aldırdı. Bu durumda da Avusturya kuvvetlerine saldırmak tehlikeli olacaktı. Savaş meclisi toplandı. Sadrazamın muhalifleri, Elmas Mehmed Paşa'nın hilafına, Backa Ovası ve Segedin'in vurulması, Tisa Nehri'nin de Zenta'dan geçilmesi yönünde kararı aldırdılar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun