Müze, Monet, Degas, Renoir, Seurat, Gauguin ve Van Gogh gibi ressamların ünlü sanat eserlerini içeren 1848 ve 1914 arasındaki döneme ait geniş bir koleksiyona sahiptir.
Müze, galerileri, sergi alanını ve sirkülasyonu iyileştirmek için 2009'dan 2011'e kadar yenilenmiştir.
Musée D'Orsay Tarihi
Gare d'Orsay istasyonu, güneybatı Fransız demiryolu ağının ana istasyonuydu. 16 yeraltı tren yolu ve rampalar ve asansörler gibi modern tesisler içeriyordu. İstasyonun ana özelliği, 32m yüksekliğinde, 40m genişliğinde ve 138m uzunluğunda olan büyük salondur.
İstasyonun kısa platformları, yeni elektrikli demiryolu ağına yerleştirilen modern ve daha uzun trenlere hizmet edemedi. 1939 sonrasında istasyon demiryolu ağı için kullanılmaz hale getirildi. Daha sonra banliyö hizmetleri için ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bir posta merkezi olarak kullanıldı.
İstasyonu yıkmak ve yerine bir otel kompleksi inşa etmek için bir plan 1970 yılında onaylandı, ancak daha sonra iptal edildi. İstasyon bunun yerine Mart 1973'te Tarihi Anıtlar Ek Envanteri listesine alındı. İstasyonun yerine müze yapılmasına resmi bir karar verildi. İstasyon sonradan 1978 yılında Tarihi Anıt ilan edildi.
Müze binası için altı takımın yarıştığı bir tasarım yarışması düzenlendi. Müzenin tasarımı için üç mimar Pierre Colboc, Renaud Bardon ve Jean-Paul Philippon'un yer aldığı ATC Architecture seçildi.
Musée D'Orsay Tasarımı
Müze, zemin kat, orta kat ve en üst kat olmak üzere üç kata yayılmıştır. Sergi alanları, galeriler ve diğer tesisler bu üç seviyeye yayılmıştır. Bunlar arasında Amont gazinosu, cam geçit, müze restoranı, Café des Hauteurs, kitapçı ve oditoryum sayılabilir.
Müzenin tasarımı, orta nefin her iki yanında düzenlenen galerilerle müzenin ana arteri olarak kullanılan, zemin katta yer alan 138 m uzunluğundaki büyük salonu öne çıkarıyor. Büyük salonun cam tentesi müzenin girişi olarak hizmet vermektedir.
Orta katta yer alan teraslar diğer sergi galerilerine açılırken, üst katta ek sergi alanları yer alıyor.
Musee D'Orsay Yenileme
Müze, sanat eserlerinin daha iyi teşhir edilmesi, sergi alanının artırılması ve daha iyi dolaşım ve güvenlik sağlanması için 20 milyon Avro'luk bir maliyetle yenilenmiştir. 2009 yılında başlanan proje Ekim 2011'de tamamlandı. Müzenin en üst katında yer alan empresyonist ve post-empresyonist galerilerin yenilenmesi hedeflendi. Amont gazinosunun dört katı da yenilendi.
Müzeyi dönüştürmek için mimar Jean-Michel Wilmotte görevlendirildi. Mimar Dominique Brard da yenileme üzerinde çalıştı. Victor Laloux tarafından tasarlanan metal yapılar korunmuştur. Yenilemenin ana odak noktası, sanat eserinin sunumunu iyileştirmek için duvarların aydınlatması ve rengiydi.
Neo-empresyonist eserlere ev sahipliği yapan Sütun Galerisi, gelecekteki geçici sergiler için uyarlanabilecek esnek bir alana dönüştürüldü.
Amont gazinosu tamamen yeniden inşa edildi, sergi alanları genişletildi ve asansörler ve yürüyüş yolları gibi yeni tesisler eklendi, döşeme ve duvar renkleri de değiştirildi.
Galerinin Café des Hauteurs'u yenilendi ve su ortamı yaratmak için yeniden tasarlandı.
Musée D'Orsay İç Mekanları
Müzenin iç tasarımı Gae Aulenti tarafından yapılırken, Italo Rota ve Piero Castiglioni aydınlatmayı tasarlarken, Richard Peduzzi mimari danışmanlığı yaptı.
Müze, Monet, Degas, Renoir, Seurat, Gauguin ve Van Gogh gibi ressamların ünlü sanat eserlerini içeren 1848 ve 1914 arasındaki döneme ait geniş bir koleksiyona sahiptir.
Gae Aulenti, zemini ve duvarları kaplamak için homojen taş kullanarak iç mekanlar için birleşik bir görünüm yarattı; hem yapay hem de doğal aydınlatma kullanılmıştır. Bu ikili aydınlatma düzeninin kullanılması, çeşitli sanat eserlerinin müzede sergilenmesi için gerekli yoğunluğu sağladı.
Tadilatta koyu ahşap döşeme eklendi ve duvarlar griye boyandı. Duvarlar daha önce beyaz bir renge sahipti, bu da resimlerin etrafında bir hale oluşturan ve ince kontrastların ve ayrıntıların ortaya çıkmasını önlüyordu.
Güneş ışığının yoğunluğunu oluşturmak için halojen ve yeni nesil diyot ışıklarının bir kombinasyonu kullanılmıştır. Duvarların yeni rengiyle birleşen yeni aydınlatma sistemi, sanat eserlerinin daha iyi görüntülenmesini sağlıyor. Heykellere ayrıca teşhir dolapları da sağlanmıştır.
kaynak: https://www.designbuild-network.com/projects/musee-dorsay-paris/
Yorumlar
Göz kamaştırıcı bir mimari!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız