Kasım 24, 2024

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil, eski Mezopotamya'da bir devletti. Harabeleri günümüz Irak'ında bulunan Babil şehri, 4.000 yıldan daha uzun bir süre önce Fırat Nehri üzerinde küçük bir liman kasabası olarak kurulmuştur. Hammurabi'nin egemenliği altında antik dünyanın en büyük şehirlerinden biri haline geldi. Birkaç yüzyıl sonra, yeni bir krallar dizisi, Basra Körfezi'nden Akdeniz'e kadar uzanan bir Neo-Babil İmparatorluğu kurdu. Bu dönemde Babil, güzel ve gösterişli binaların şehri oldu. İncil'deki ve arkeolojik kanıtlar bu dönemde binlerce Yahudi'nin Babil'e sürgün edildiğine işaret ediyor.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil nerede?

Babil şehri, bugünkü Irak'ta, Bağdat'ın yaklaşık 50 mil güneyinde, Fırat Nehri boyunca yer alıyordu. Güney Mezopotamya'nın eski Akadca konuşan halkı tarafından. MÖ 2300 yıllarında kurulmuştur.

Babil, MÖ 1792'den 1750'ye kadar hüküm süren Amorite kralı Hammurabi'nin altında büyük bir askeri güç haline geldi. Hammurabi komşu şehir devletlerini fethettikten sonra, güney ve orta Mezopotamya'nın çoğunu birleşik Babil yönetimi altına alarak Babil adında bir imparatorluk yarattı.

Hammurabi, Babil'i zengin, güçlü ve etkili bir şehir haline getirdi. Dünyanın en eski ve en eksiksiz yazılı yasal kodlarından birini yarattı. Hammurabi Kanunları olarak bilinen bu kanun, Babil'in bölgedeki diğer şehirleri geçmesine yardımcı oldu.

Ancak Babil kısa ömürlü oldu. İmparatorluk, Hammurabi'nin ölümünden sonra dağıldı ve birkaç yüzyıl boyunca küçük bir krallığa geri döndü.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Neo-Babil İmparatorluğu

Yeni bir krallar dizisi, MÖ 626'dan beri süren Yeni Babil İmparatorluğu'nu kurdu. 539 M.Ö. Yeni Babil İmparatorluğu, MÖ 612'de Ninova'da Asurluları mağlup ettikten sonra dünyanın en güçlü devleti oldu.

Neo-Babil İmparatorluğu, Yakın Doğu'da bir kültürel rönesans dönemiydi. Babilliler, kral II. Nebukadnezar'ın saltanatı sırasında eski Babil İmparatorluğu'ndan çok sayıda güzel ve gösterişli bina inşa ettiler ve heykelleri ve sanat eserlerini korudular.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil'in Düşüşü

Neo-Babil İmparatorluğu, önceki Babil gibi, kısa ömürlü oldu.

539'da, kuruluşundan bir asırdan kısa bir süre sonra, efsanevi Pers kralı Büyük Kiros, Babil'i fethetti. Babil'in düşüşü, imparatorluk Pers kontrolüne girdiğinde tamamlandı.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Yahudi Tarihinde Babil

MÖ altıncı yüzyılda Babil'in Yahuda Krallığı'nı fethinden sonra II. Nebukadnezar, Kudüs kentinden binlerce Yahudiyi aldı ve yarım yüzyıldan fazla bir süre Babil'de esir tuttu.

Yeni Babil İmparatorluğu'nun Büyük Cyrus'un Pers kuvvetlerine düşmesinden sonra birçok Yahudi Kudüs'e döndü. Bazıları kaldı ve orada 2.000 yıldan fazla bir süre bir Yahudi topluluğu gelişti. Birçoğu 1950'lerde yeni kurulan Yahudi İsrail devletine taşındı.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil Kulesi

Babil şehri hem İbranice hem de Hıristiyan kutsal metinlerinde geçmektedir. Hıristiyan kutsal metinleri, Babil'i kötü bir şehir olarak tasvir eder. İbranice kutsal yazılar, Nebukadnetsar'ı bir tutsak olarak tasvir ederek Babil sürgününün hikayesini anlatır.

Babil'in İncil'deki ünlü hesapları, Babil Kulesi'nin hikayesini içerir. Eski Ahit hikayesine göre, insanlar cennete ulaşmak için bir kule inşa etmeye çalıştılar. Tanrı bunu görünce kuleyi yıktı ve insanlığı yeryüzüne dağıttı, birbirlerini anlamamaları için birçok dil konuşmalarını sağladı.

Bazı bilginler, efsanevi Babil Kulesi'nin, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk'u onurlandırmak için inşa edilmiş gerçek hayattaki bir ziggurat tapınağından esinlenmiş olabileceğine inanıyor.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil Duvarları

Sanat ve mimari, Babil İmparatorluğu boyunca, özellikle de aşılmaz duvarlarıyla ünlü olan başkent Babil'de gelişti.

Hammurabi önce şehri surlarla çevreledi. Nebuchadnezzar II, şehri 40 fit yüksekliğinde üç sur halkasıyla daha da güçlendirdi.

Yunan tarihçi Herodot, Babil'in duvarlarının o kadar kalın olduğunu ve üzerlerinde araba yarışlarının yapıldığını yazmıştır. Surların içindeki şehir 200 mil karelik bir alanı kaplıyordu, kabaca bugünkü Chicago büyüklüğündeydi.

Nebukadnezar II, her biri mavi ve sarı sırlı çinilerle cömertçe dekore edilmiş üç büyük saray inşa etti. Ayrıca, en büyüğü Esagil olarak adlandırılan, Marduk'a adanmış bir dizi türbe inşa etti. Tapınak 280 fit yüksekliğinde, neredeyse 26 katlı bir ofis binası büyüklüğündeydi.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil'in Asma Bahçeleri

Teraslı ağaçlar, çalılar, çiçekler ve yapay şelalelerden oluşan devasa bir labirent olan Babil'in Asma Bahçeleri, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biridir.

Yine de arkeologlar bahçelere dair çok az kanıt buldular. Nerede bulundukları veya hiç var olup olmadıkları belli değil.

Bazı araştırmacılar, asma bahçelerin var olduğunu, ancak Babil'de olmadığını gösteren kanıtlar ortaya çıkardılar - aslında yukarı Mezopotamya'daki Nineveh şehrinde bulunuyor olabilirler.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

İştar Kapısı

Babil kentinin ana girişine İştar Kapısı deniyordu. Portal, boğa, ejderha ve aslan resimleriyle süslenmiş parlak mavi sırlı tuğlalarla süslenmiştir.

Ishtar Kapısı, Yeni Yılı kutlamak için dini ritüellerde kullanılan yarım mil uzunluğunda dekore edilmiş bir koridor olan şehrin büyük Alay Yolu'na yol açtı. Eski Babil'de yeni yıl, bahar ekinoksu ile başladı ve tarım mevsiminin başlangıcı oldu.

Alman arkeologlar, yirminci yüzyılın başlarında kapının kalıntılarını kazdılar ve orijinal tuğlaları kullanarak Berlin'deki Bergama Müzesi'nde yeniden inşa ettiler.

ASMA BAHÇELERİ VE GÖSTERİŞLİ BİNALARIN MERKEZİ: BABİL

Babil Bugün

Saddam Hüseyin döneminde, Irak hükümeti Babil kalıntılarını kazdı ve Nebukadnezar'ın saraylarından biri de dahil olmak üzere antik kentin belirli özelliklerini yeniden inşa etmeye çalıştı.

2003 Irak işgalinden sonra, ABD kuvvetleri Babil'in harabeleri üzerine bir askeri üs inşa etti. Birleşmiş Milletler kültürel miras ajansı UNESCO, üssün arkeolojik alanda "büyük hasara" yol açtığını bildirdi. Site 2009 yılında turistlere yeniden açıldı.

kaynak: https://www.history.com/topics/ancient-middle-east/babylonia

Yorumlar

  • diğer içerikleri de okumayı unutmayın!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun