Dünyanın en büyük Roma amfi tiyatrosudur ve birçok yangına, depreme ve diğer doğal afetlere maruz kalmasına ve ayrıca insanlar tarafından yapılan önemli kötü muamelelere rağmen bugün hala ayaktadır.
Kolezyumun İnşaatı
Kolezyum, MS 70 ile MS 80 yılları arasında İmparatorlar Vespasian, Titus ve Domitian, Flavian İmparatorları altında inşa edilmiştir. Bu nedenle orijinal adı Amphitheatrum Flavium - Flavian Amfitiyatrosudur.
Kolezyum, Nero'nun saltanatından sonra imparatorluk kurumuyla huzursuz ve mutsuz olan bir yurttaşın beğenisini yeniden kazanmak için en azından kısmen görevlendiren Vespasian'ın popülist bir girişimi olarak görülebilir. Nero'nun Domus Aurea'nın bir parçası olarak inşa ettiği yapay gölün yerinde planlama MS 70'te ve inşaat 72'de başladı.
Binanın inşası için gereken emeğin çoğu, ilk Yahudi-Roma savaşından sonra esir olarak alınan Yahudi köleler tarafından sağlandı.
Ana ekseni 189 metre ve daha kısa olanı 156 metre olan oval biçimli bina, kuzey-batı-güneydoğu ekseninde yer almaktadır. Referans olarak, bu, modern bir futbol sahasından neredeyse iki kat daha uzun ve 1,5 kat daha geniştir.
Kolezyum Neyden Yapılmıştır?
Kolezyum, tahminen 100.000 metreküp traverten taşından ve buna benzer bir Roma çimentosu, tuğla ve tüf bloklarından inşa edilmiştir. Traverten, adını çıkarıldığı Tibur'dan (günümüz Tivoli'ye yakın) alan bir kalker sınıfıdır.
Farklı taş ve çimento türlerine ek olarak, büyük blokları birbirine bağlamak için tahminen 300 ton demir kelepçe kullanıldı. Bu kelepçeler, Kolezyum'un bakıma muhtaç hale geldiği sonraki yüzyıllarda temizlendi ve binanın duvarlarında bugün hala tanınabilen büyük çukurlar bıraktı.
Kolezyum Stili
Kolezyum, Roma'nın gücünün bir kanıtı olarak tasarlandı. Tamamlandığında, dünyanın en karmaşık insan yapımı yapısı ve en büyüklerinden biriydi.
Yapımında ana malzeme olarak kullanılan traverten taşı beyazdı ve yaklaşık 50 metre yüksekliğinde (çoğu binanın tek katlı olduğu bir dönemde) ve 6 dönüm ayak izi ile güneşte parlayacak ve onu gören herkeste hayranlık uyandıracaktı. İlk kez gören eski bir Romalı üzerindeki etkisi, bugün Empire State binasının dibinde durmakla aynı olurdu.
Zamanın büyük mimari düzenlerinin üçü de temsil edildi:
- Zemin kattaki sütunlar, sade Yunan Dor stilinin bir Roma varyasyonu olan Toskana tarzında yapıldı.
- İkinci katta biraz daha ayrıntılı İyonik sütunlar vardı.
- Üçüncü katta daha karmaşık ve süslü Korint stili kullanılmıştır.
Bu nedenle, aşağıdan yukarıya, Colosseum daha azdan daha fazla stilistik karmaşıklığa doğru gitti. Her yarım sütun, ilk üç katta binanın dış çevresini oluşturan toplam 80 tane olan bir kemerin merkez parçasıydı. Bunlar, 4,2 metre genişliğinde ve 7,05 metre yüksekliğinde zemin kattaki en büyük yapılardı. İki üst katta aynı genişlikte ama biraz daha kısa, 6.45 metre boyundaydılar.
İlk üçün aksine, dördüncü zemin duvarı kemerler ve sütunlardan değil, son temizlik çalışmaları sayesinde azurit ve bronz oymalar ve eklerle dekore edildiğini bildiğimiz düz panellerden yapılmıştır.
Kolezyum'un iki ana girişi vardı: Adından da anlaşılacağı gibi, zafer alayları için kullanılan ve gladyatörlerin arenaya girdiği kapı olan kuzeybatı Porta Triumphalis ve Roma'nın cenaze tanrıçası Libitina'nın adını taşıyan güneydoğu Porta Libitinaria. Bu kapı, kumlarda can verenlerin cesetlerini çıkarmak için kullanılıyordu.
Kolezyum İçinde
Colosseum'un en belirgin özelliği, gladyatörlerin, mahkumların, kölelerin ve vahşi hayvanların savaştığı ve öldüğü arenaydı.
- 83 metre uzunluğa ve 48 metre genişliğe sahip.
- Arena zemini, yakındaki Monte Mario tepesinden çekilmiş bir kum tabakasıyla kaplanmış ahşap panellerden yapılmıştır.
- Zemininde, sahne unsurlarını tanıtmak ve kaldırmak ve özel efektler için kullanılan birçok tuzak kapısı vardı.
- İlk oturma katına giden 10 ayaklık bir duvarla çevriliydi.
Arena duvarı kırmızı ve siyah taş bloklardan yapılmıştı, yoğun beyaz olan binanın geri kalanıyla güçlü bir kontrast oluşturuyor ve arena zemininde olanları yansıtıyordu.
Arenayı çevreleyen, topluca cavea olarak bilinen teraslar veya tribünler vardı.
Cavea, Roma toplumunun sosyal katmanlarını yansıtan üç katmana bölünmüştür.
kaynak: https://www.thecolosseum.org/architecture/
Yorumlar
Herkesin 'Ölmeden önce yapılacaklar listesi'nde olabilecek bir yapı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız