Her açıdan üstün olsa da, Burj Khalifa'yı gerçekten farklı kılan benzersiz tasarımıdır. Bu yeni dünya başkentinin en önemli parçası, dünyanın en saygın tasarımcılarını davetli bir tasarım yarışmasına çekti. Sonuçta, dünyanın en yüksek kulesini tasarlama onuru, ultra yüksek yapılar yaratmada dünya lideri olan Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) Chicago ofisi, Adrian Smith FAIA, RIBA, danışmanlık tasarım ortağına verildi. Seçilen tasarım, yapısal sistemlerin güvenliğini ve etkinliğini doğrulamak için kapsamlı bir emsal inceleme programına tabi tutuldu.
Mimari
Mimari, Hymenocallis çiçeğinin bir soyutlaması olan üç loblu bir ayak izine sahiptir. Kule, merkezi bir çekirdek etrafında düzenlenmiş üç elemandan oluşur. Modüler, Y-şekilli yapı, üç kanadının her biri boyunca aksilikler ile yapı için doğal olarak istikrarlı bir konfigürasyon sağlar ve konutlar için iyi zemin plakaları sağlar. Yirmi altı sarmal seviye, kulenin enine kesitini, gökyüzüne doğru spiraller çizerken aşamalı olarak azaltır.
Merkezi çekirdek, tepede ortaya çıkar ve yontulmuş bir sivri uçta doruğa ulaşır. Y şeklinde bir kat planı, Basra Körfezi manzarasını en üst düzeye çıkarır. Tabandan veya havadan bakıldığında Burj Khalifa, İslam mimarisinde yaygın olan soğan kubbelerini çağrıştırıyor.
Rüzgar Tüneli Testi
Rüzgarın kule ve içindekiler üzerindeki etkilerini incelemek için Burj Khalifa'da 40'tan fazla rüzgar tüneli testi yapıldı. Bunlar, Dubai'nin rüzgar iklimini doğrulamak için yapılan ilk testlerden, büyük yapısal analiz modellerine ve cephe basınç testlerine, teraslardaki ve kule tabanı etrafındaki etkilerin mikro iklim analizine kadar uzanıyordu. İnşaat aşamasındaki geçici koşullar bile her zaman güvenliği sağlamak için kule üzerinde bulunan kule vinçler ile test edilmiştir.
Yığın etkisi veya baca etkisi, çok yüksek bina tasarımını etkileyen, yükseklikle basınç ve sıcaklıktaki değişikliklerden kaynaklanan bir olgudur. Bina tasarımında ele alınması gereken değişikliklerin büyüklüğünü belirlemek için Burj Khalifa üzerinde özel çalışmalar yapıldı.
Kat planı
8. seviye ile 38 ve 39. seviyelere kadar olan salon seviyesi Armani Hotel Dubai'yi içerecek. 9 ila 16 katları, yalnızca lüks bir ve iki yatak odalı Armani Residences'ı barındıracak.
45 ila 108 arasındaki katlar özel ultra lüks konutlardır. Kurumsal Süitler, At.mosphere'i barındıran 122. kat ve kulenin halka açık gözlemevi At the Top, Burj Khalifa olan 124. kat hariç, kalan katların çoğunu kaplar.
Ev sahiplerine kolaylık sağlamak için kule 43, 76 ve 123. katlarda özel Sky Lobileri ile bölümlere ayrılmıştır. 76'ya ek olarak, her biri toplanmalar ve yaşam tarzı etkinlikleri için kullanılabilecek yüzme havuzları ve bir dinlenme odası - benzersiz bir deneyim sunan, her iki havuz da dışarıya açık olup, sakinlere içeriden dışarıdaki balkona yüzme seçeneği sunar.
Sakinler için diğer tesisler arasında Sakinler Kütüphanesi ve Lafayette Gourmet, bir gurme marketi ve sakinler için bir buluşma yeri bulunmaktadır. Konuklar ve ziyaretçiler için vale park hizmeti verilmektedir.
İç Mekanlar
Burj Khalifa ortak alanlarının iç tasarımı da Skidmore, Owings & Merrill LLP'nin Chicago ofisi tarafından yapıldı ve ödüllü tasarımcı Nada Andric tarafından yönetildi. Gümüş traverten döşeme, Venedik sıva duvarları, el yapımı kilimler ve taş döşeme ile birlikte cam, paslanmaz çelik ve cilalı koyu renkli taşlara sahiptir. İç mekanlar yerel kültürden ilham alırken, binanın küresel bir simge ve konut olarak statüsüne dikkat edildi.
Sanat Eseri
Önde gelen Orta Doğulu ve uluslararası sanatçılara ait 1.000'den fazla sanat eseri, Burj Khalifa'yı ve çevresindeki Muhammed Bin Rashid Bulvarı'nı süslüyor. Parçaların çoğu, küresel uyum ruhuna bir övgü olarak Emaar tarafından özel olarak görevlendirildi. Parçalar, Burj Khalifa'nın uluslararası bir işbirliği olduğunun simgesi olarak kültürleri ve toplulukları birbirine bağlamanın bir aracı olarak seçildi.
İnşaat
Burj Khalifa için Ocak 2004'te kazı çalışmaları başladı ve sonraki yıllarda tamamlanması; bina, dünyanın gördüğü en uzun insan yapımı yapı olma hedefinde birçok önemli kilometre taşını geçti. Ocak 2004'te kazı çalışmalarının başlamasından bu yana sadece 1.325 gün içinde Burj Khalifa, dünyanın en yüksek bağımsız yapısı oldu.
İnşaatta Öne Çıkanlar
50 m'den daha derinde gömülü 192 kazık içeren beton ve çelik temeli inşa etmek için 110.000 tondan fazla ağırlığa sahip 45.000 m3'ün üzerinde beton kullanıldı. Burj Khalifa'nın inşaatında 330.000 m3 beton ve 39.000 ton çelik inşaat demiri kullanılmış olacak ve inşaat 22 milyon adam-saat sürecek.
Burj Khalifa'nın dış cephe kaplaması Mayıs 2007'de başladı ve Eylül 2009'da tamamlandı. Geniş projede 380'den fazla kalifiye mühendis ve saha teknisyeni yer aldı. Kurulumun ilk aşamasında, ekip günde yaklaşık 20 ila 30 panel hızında ilerledi ve sonunda günde 175 panele ulaştı.
Kule, 512 metre yüksekliğiyle en yüksek alüminyum ve cam cephe kurulumu için bir dünya rekoru kırdı. Burj Khalifa'da kullanılan alüminyumun toplam ağırlığı, beş A380 uçağının ağırlığına eşittir ve paslanmaz çelik boğa burun kanatlarının toplam uzunluğu, Paris'teki Eyfel Kulesi'nin yüksekliğinin 293 katıdır.
Kasım 2007'de, en yüksek betonarme çekirdek duvarlar, zemin seviyesinden 80 MPa beton kullanılarak 601 metre dikey yükseklikte pompalanmıştır. Bu, Taipei 101'de 470m'lik bir binada önceki pompalama rekorunu kırdı; dünyanın en yüksek ikinci kulesi ve 1994 yılında Riva del Garda Hidroelektrik Santrali'nin genişletilmesi için 532 metrelik dikey pompalama için önceki dünya rekoru. Bu seviyeye pompalama sırasında beton basıncı yaklaşık 200 bar idi.
Kule için kullanılan inşaat demiri miktarı 31.400 metrik tondur - uçtan uca bu, dünyanın dörtte birinden fazlasını kapsayacaktır.
kaynak: https://www.burjkhalifa.ae/en/the-tower/design-construction/
Yorumlar
HARİKA İÇERİK!
Burj Khalifa'nın en tepesinden bakmak nasıl bir his acaba, nasıl bir manzarası var?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız