Kasım 21, 2024

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

1. Sümerlerin Amorit Duvarı

Dünyanın bilinen en eski uygarlığı, aynı zamanda bir savunma duvarı inşa eden ilk uygarlıklardan biriydi. MÖ 21. yüzyılda, eski Sümer hükümdarları Shulgi ve Shu-Sin, Mezopotamya'ya akınlar yapan bir grup göçebe kabile olan Amorluları uzak tutmak için büyük bir müstahkem bariyer inşa ettiler. Bu “Amorit Duvarı”nın, şu anda Irak'ta bulunan Dicle ve Fırat Nehirleri arasında yüz milden fazla uzandığına inanılıyor. Muhtemelen bir şehrin etrafına inşa edilmeyen ilk geniş surdu, ancak Sümerlerin düşmanlarını birkaç yıl boyunca savuşturmayı başardı. Düşman istilacılar ya duvarı delip geçtiler ya da sadece duvarın etrafında yürüdüler ve Shu-Sin'in halefi İbbi-Sin'in saltanatı sırasında Sümer kendisini hem Amorlular hem de komşu Elamlılar tarafından saldırı altında buldu. 2000 yıllarında Ur kentinin yıkılmasından sonra Sümer kültürü tarihten silinmeye başladı.

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

6. Konstantinopolis Surları

Bizans metropolü Konstantinopolis (bugünkü İstanbul), kısmen savunma duvarlarının gücü sayesinde bin yılı aşkın bir süredir gelişti. Kenti 14 milden fazla barikat kuşattı, ancak en ünlüsü, orduların anakaradan ilerlemesini engelleyen Theodosius Surları idi. Bir hendek, 27 fitlik bir dış duvar ve 40 fit yüksekliğinde ve 15 fit kalınlığında büyük bir iç duvar içeriyorlardı. Birlikler her zaman surlarda nöbet tuttu, kendilerine saldırmaya cüret eden düşmanlara ok ve "Yunan ateşi" adı verilen bir tür antik napalm yağdırmaya hazırdı. Surlar, Araplardan Hun Attila'ya bir dizi fatihi geri döndürmeyi başardı, ancak sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun şehri korkutucu yeni bir silahla -topla kuşattığı 1453'te karşılaştılar. Duvarlarda delikler açmak için toplarını kullandıktan sonra, Türkler gedikten döküldü ve Konstantinopolis'i ele geçirdi ve Bizans İmparatorluğu'nu etkili bir şekilde devirdi.

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

7. Berlin Duvarı

Modern tarihin en kötü şöhretli duvarı, 1961'de, Sovyet yanlısı Doğu Alman hükümetinin Doğu ve Batı Berlin'i birbirinden ayıran bir dizi beton bölme inşa etmesiyle inşa edildi. Komünist liderler, bariyerlerin faşistleri ve devletin diğer düşmanlarını dışarıda tutmak için tasarlandığını iddia ederken, gerçek işlevleri Doğu Almanların Batı'ya kaçmasını önlemekti. Sonunda 100'den fazla kişi 12 metrelik duvarlar, koruma kuleleri ve elektrikli çitlerden oluşan labirentten kaçmaya çalışırken öldürüldü. Binlercesi duvarı ölçeklendirerek, altında tünel açarak ve hatta ultra hafif uçaklar ve ev yapımı sıcak hava balonlarıyla üzerinden uçarak başardı. Batılılar tarafından “Utanç Duvarı” olarak adlandırılan Berlin Duvarı'nın kötü şöhretine rağmen, Doğu Alman makamlarının 9 Kasım 1989'da nihayet duvarını açmasına kadar 28 yıldan fazla bir süre ayakta kaldı. Duyuru bir kutlama dalgasına yol açtı ve sevinçli Berlinliler kısa süre sonra duvarı kırıcı ve keskilerle yıkmak için işe koyuldular. Doğu ve Batı Almanya, bir yıldan kısa bir süre sonra Ekim 1990'da resmen yeniden birleşti.

kaynak: https://www.history.com/news/7-famous-border-walls?li_source=LI&li_medium=m2m-rcw-history

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

2. Atina'nın Uzun Duvarları

Atina, antik Yunanistan'ın en güçlü şehirlerinden biriydi, ancak büyük bir askeri zaafı vardı: denizden yaklaşık dört mil uzaktaydı. MÖ 461 civarında Atinalılar, şehir merkezini hayati önem taşıyan Pire ve Phalerum limanlarına bağlamak için bir dizi bariyer inşa ederek bu güvenlik açığını düzeltmeye çalıştılar. Tamamlandığında, bu “Uzun Duvarlar”, şehrin kendisini güçlü Atina donanması tarafından korunan denizden kolayca beslemesini sağlayan kuşatma geçirmez bir kara üçgeni yarattı. Tahkimatlar Atina'yı Sparta ve müttefikleriyle yapılan Peloponez Savaşı sırasında neredeyse zaptedilemez hale getirdi, ancak şehir daha sonra donanması denizde yenildikten sonra teslim olmaya zorlandı. Muzaffer Spartalıların daha sonra nefret edilen Uzun Duvarlar'ı flüt kızlarından gelen kutlama müziğinin sesine yıktıkları söylenir. Ancak bariyerler daha sonra yeniden inşa edildi ve Romalı general Sulla tarafından yıkıldıkları MÖ 86'ya kadar ayakta kalmaya devam etti.

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

3. Gorgan Seddi

Ayırt edici kırmızı renkli tuğlaları nedeniyle “Kızıl Yılan” olarak da bilinen “Gorgon Seddi”, Hazar Denizi'nin güney kıyılarından, şu anda İran olan Elburz Dağları'na kadar uzanan 121 millik bir sur idi. Bir zamanlar Büyük İskender'in eseri olduğu düşünülüyordu - hatta “İskender'in Bariyeri” olarak biliniyordu - ancak daha yakın tarihli araştırmalar, MS 5. yüzyıl civarında Sasani Persleri tarafından inşa edildiğini gösteriyor. Antik çağın en uzun duvarları ve 30'dan fazla kale, 30.000 askerden oluşan bir garnizon ve hem su sağlama sistemi hem de savunma hendeği olarak işlev gören bir kanal ağıyla övünüyordu. Surun tarihi hakkında şaşırtıcı derecede az şey biliniyor, ancak çoğu bilgin Perslerin onu Eftalit Hunlarına ve kuzeydeki diğer düşmanlara karşı korunmak için kullandığına inanıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

4. Hadrian Duvarı

MS 122 civarında, İmparator Hadrian, Roma Britanya'sını Piktlerden ve kuzey İngiltere ve İskoçya'da yaşayan diğer "barbar" kabilelerden korumak için taştan bir bariyer inşa edilmesini emretti. Sonuç, batı kıyısındaki Solway Firth'ten doğuda Tyne Nehri'nin ağzına kadar uzanan 73 millik bir sur olan “Hadrian Duvarı” oldu. Duvar kabaca 10 fit genişliğinde ve 15 fit yüksekliğindeydi ve sınır birlikleri tarafından yönetilen kalelerle noktalıydı. Bir mil aralıklı kapılar, garnizonun bölgedeki hareketi kontrol etmesine izin verdi - duvar vergi toplamak için bile kullanılmış olabilir - ve kuzeyden gelen baskınlara karşı korunan savunma kuleleri ve hendekler. 140'larda Antonine Duvarı adı verilen daha kuzeydeki bir bariyer lehine kısaca hizmet dışı bırakılmış olsa da, Hadrian Duvarı daha sonra yeniden işgal edildi ve 5. yüzyılın başlarında İngiltere'den çekilinceye kadar Roma gücünün heybetli bir sembolü olarak kaldı. 1.600 yıllık bozulma ve yapı malzemelerinin yağmalanması, o zamandan beri onu orijinal boyutunun çok küçük bir parçasına indirdi, ancak bugün hala birçok bölüm var ve İngiltere'nin en çok ziyaret edilen tarihi yerleri arasında.

DÜNYACA ÜNLÜ 7 SINIR DUVARI

5. Çin Seddi

Çin'in efsanevi Çin Seddi, kırılmamış tek bir bariyerden ziyade, Gobi Çölü'nden Kuzey Kore sınırına kadar binlerce kilometre boyunca uzanan taş, ahşap ve toprak barikatların bir koleksiyonudur. Tahkimatların inşaatı MÖ 3. yüzyılda başladı. İmparator Qin Shi Huang döneminde, ancak en ünlü bölümler Ming Hanedanlığını kuzeydeki bozkır göçebelerine karşı savunmak için MS 14. ve 17. yüzyıllar arasında inşa edildi. Bu bölümler 25 fit yüksekliğe kadar duruyor ve tuğlalar ve sönmüş kireç ve yapışkan pirinçten yapılmış bir harç kullanılarak inşa edildi. Kapılar, kilit noktalar ve ticaret yolları boyunca konumlandırıldı ve bir saldırı durumunda duman ve yangın sinyalleri göndermek için gözetleme kuleleri kullanıldı. Tamamlanan duvar, bir zamanlar dünyanın en büyük insan yapımı nesnesiydi, ancak ihtişamına rağmen, çoğu zaman bir savunma bariyeri olarak etkisiz olduğunu kanıtladı. Moğol lideri Altan Han, ünlü bir şekilde duvarı atlayıp 1550'de Pekin'e baskın düzenledi ve Mançus daha sonra 1644'te içeri girdi ve Ming Hanedanlığı'nın yıkılmasına neden oldu.

Yorumlar

  • Sümerler döneminde uzun bir duvar inşa edilebilmiş olması bana oldukça ilginç geldi

  • diğer içerikleri de okumayı unutmayın!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun