Bundan binlerce yıl önce bugün yani 21 Temmuz 356'da Herostratus adında biri 'adını ölümsüzleştirmek, sonsuza kadar hatırlanmak' amacıyla Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Efes'te bulunan mermerden yapılmış Artemis Tapınağı'nın ahşap çatı kirişlerini ateşe vererek yapıyı yakmıştır. Bunun üzerine Efesliler Herostratus'ü idam etmiş ve onun adının anılmasını yasaklamıştır.
Her ne kadar adının anılması Efesliler tarafından yasaklanmış olsa da binlerce yıl sonra bile Herostratus kendi hakkında konuşturmayı başarmıştır, ne pahasına olursa olsun ün kazanmayı istemiş ve elde etmiştir. Şöyle ki; Theopompus, Herostratus'un adını ve yaptıklarını eserine aktarmıştır. Adı, tanınma arzusu ile kültürel varlıkları yok eden veya diğer uygunsuz eylemlerde bulunan kişiler söz konusu olduğunda anılmıştır, hiçbir zaman iyi anılmamıştır.
Böylece Herostratus, sırf şöhret olmak uğruna kötülükler yapan kişilere verilen bir ad haline gelmiştir ve 'Herosratik ün' terimi ortaya çıkmıştır ve Herostratus'un bu davranışı günümüzde 'her ne pahasına olursa olsun şöhret' anlamına gelmektedir.
Günümüzde de reklamın iyisi kötüsü olmaz olarak ifade edebiliriz herhalde.
Sizce?
Yorumlar
İlginç ama gerekli bir kavram
Evet olabilir
böyle yapılmaz ama değil mi çok ayıp
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız