Amerika Birleşik Devletleri'nin batıya doğru genişlemesini anmak için inşa edilen Eero Saarinen tarafından tasarlanan Gateway Arch, St. Louis şehir manzarasının üzerinde yükselen fütüristik bir işaret haline geldi. Bu anıt tasarımında, benzer istek, ölçek ve matematiksel hassasiyete sahip önceki sembolik yapılardan yararlanılmıştır.
Büyük ölçüde sıkıştırmada var olan ideal bir form olan katener, Saarinen'in tasarımının başlangıç ??noktasıydı. Bu eğri boyunca değişken büyüklükteki üçgen bir bölümün süpürülmesi, formunun temeliydi.
Daha sonra, yapısal performansını korurken tasarımın estetik etkisini artırmak için matematiksel zincir çarpıtıldı.
Gateway Arch, Washington DC'deki Washington Anıtı ile başlayan Amerikan anıtlarının tasarımında matematiksel titizlik ve biçimsel sadelik geleneğini korurken, projenin maddi ve programatik karmaşıklığına bir çağdaşlık kavramını aşıladı.
Kemer, arasında değişen çelik kaplı beton üçgen bölümlerden oluşur. Kalınlığı 54ft (alt) ile 17ft (üst) arasında değişir. Çelik plakalar, yapısal stabilitesini artırmak ve aynı zamanda estetiğini arttırmak için birbirine çok sıkı bir şekilde monte edilir - bu da olduğundan daha ince görünmesini sağlar.
Programatik olarak, Saarinen kemerinin aynı zamanda bir gözlem güvertesi olarak hareket etmesini istedi. Kavisli kemerin tepesine çapraz olarak tırmanan karmaşık bir asansör sistemi sistemi, ziyaretçilerin çevredeki manzarayı yerden 630 fit yukarıdan görebilecekleri tepeye aynı anda 12 kişiyi taşıyor.
Bu asansör arabaları, zamanın benzer estetiğinden ilham alan fütüristik bölmeler olarak tasarlandı. Kemere ek olarak, proje kendisini Jefferson Ulusal Genişleme Anıtı'nın daha büyük bir parkına yerleştirmeyi amaçladı.
Plan, tarihi Eski Adliye Sarayı'nı, yeni Gateway Arch'ın zirvesinin altındaki parkın merkezi olarak yeniden şekillendirdi. Kemer ve adliye binasının eşleştirilmesi, hem St. Louis şehrinin hem de daha büyük bölgenin simgesi haline geldi.
kaynak: https://www.archdaily.com/152907/ad-classics-gateway-arch-eero-saarinen
Yorumlar
Çok enteresan bir mimari gerçekten
Gezmiş kadar oldum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız