Orissa'da gezilecek yerler arasında özellikle en çok öne çıkan bir yer var. Orissa'yı her ziyaret ettiğinizde, burası, ihtişamını ve büyüklüğünü deneyimlemek için herkesin ziyaret etmeyi önereceği tek yerdir. Konark Güneş Tapınağı veya Konark Surya Mandir. Puri'ye 35 km uzaklıktaki Konark'ın kendi adını taşıyan köyünde bulunan, 13. yüzyılda inşa edilmiş bir tapınağın kalıntılarıdır. Orissa'yı ziyaret ediyorsanız Konark Güneş Tapınağı mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer. Bunu yapmazsanız, Orissa seyahatiniz eksik kalacaktır. Konark Güneş Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir ve 21. yüzyılda bile kültürel bir önemi vardır.
1. Tarih
Konark adı Sanskritçe iki kelimeden oluşur: Köşe anlamına gelen Kona ve güneş anlamına gelen arka. Kasaba adını, güneşin bir açıyla doğuyor gibi görünmesini sağlayan coğrafi konumundan alır.
Konark Güneş Tapınağı ve güneş ibadetinin tarihi MÖ 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Konark Güneş Tapınağı ise 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzün Odisha'sının büyük kısımlarını ve Chhatisgarh, Andhra Pradesh ve Batı Bengal'in çeşitli kısımlarını içeren tarihi Kalinga bölgesi, MS 5. yüzyıldan MS 15. yüzyıla kadar Doğu Ganga Hanedanlığı yöneticileri tarafından yönetildi. Konark Güneş Tapınağı ve Puri Jagannath Tapınağı gibi görkemli tapınaklara hayat veren Hindistan'daki en güçlü hanedanlardan biriydi.
Konark Tapınağı, 1244 yılında Kral I. Narasimha Deva tarafından Güneş Tanrısı Surya'ya ibadet etmek için yaptırılmıştır. Konark, çeşitli antik metinlerde Surya'nın kutsal koltuğu olarak tanımlandığından, inşa yeri olarak orası seçilmiştir.
2. Önem
Birçok Hindu kutsal kitabı Konark'tan güneşe ibadet etmek için önemli bir yer olarak bahseder. Konark'ın ilk Güneş tapınağının inşa edildiği yer olduğunu söyleyenler var. Surya'ya adanmış eski bir metin olan Samba Purana, Lord Krishna'nın oğlu Samba'nın güneşe ibadet etmek için tapınağı nasıl inşa ettiğine dair efsaneyi anlatır. Güneşe tapınmanın Samba tarafından başlatıldığına inanılıyor. Efsaneye göre Samba, Maitryavana'da 12 yıllık Güneş ibadetinin sonunda MÖ 19. yüzyılda bir güneş tapınağı inşa etti. Bu ibadet onu çektiği cüzamdan iyileştirdi.
3. Erken Referanslar
Yazar Balram Mishra, “The Sun Temple Konark” (1986) adlı kitabında, Narsimha Deva'yı Konark'ta bir güneş tapınağı inşa etmeye yönlendiren birkaç efsaneyi sıralıyor. Bunlardan biri, Kral Anangabhima Deva'nın Surya'ya taptığını ve bunun sonucunda Narasimha Deva adını verdiği ailede özlenen bir oğul olduğunu belirtiyor. Kral Narasimha, tapınağı Surya'ya bir şükran eylemi olarak inşa etti. Başka bir efsane, MS 1295'te Narsimha Deva II'nin (Konark Güneş Tapınağı Narasimha Deva I tarafından inşa edilmiştir) bakır levha yazıtında, Narsimha Deva'nın babasının Kral Anantavarman Chodaganga tarafından yaptırılan Puri'deki Jagannath Tapınağı'nı genişletme sözünü yerine getirdiğinden bahsediliyor.
Bir hükümdar olarak Narsimha Deva, güçlü bir hükümdardı ve krallığını 13. yüzyılda Memluk Hanedanından Tuğral Tuğran Han'ın ordusuna karşı savundu. MS 1244'te Narsimha Deva 1, Tughan Khan'ın ordusunu Varendra (şimdi Bangladeş'te olan) ve Rarh (Ganga Deltası ile Chhota Nagpur Platosu arasında bir bölge) eyaletinde yendi.
4. Mimari
Konark Tapınağı'nın içi, olması gerektiği kadar görkemli. Mimarisi, Kalinga mimarisinin tüm tanımlayıcı unsurlarına sahiptir - Shikhara (taç), Jagmohana (izleyici salonu), Natmandir (dans salonu) ve Vimana'yı (kule) içerir. Birkaç efsane, Konark Surya Mandir'in mimarisinin o kadar doğru ve karmaşık olduğundan bahseder ki günün ilk ışığı, Garbha Griha olarak bilinen tapınağın kutsal alanındaki Surya'nın görüntüsüne düşer.
5. Tasarım Yoluyla Bilgi Derinliği
Konark Güneş Tapınağı, Surya'nın bindiği devasa bir savaş arabası şeklinde inşa edilmiştir. Surya'nın 7 atın çektiği arabasıyla gökyüzünü aştığı söylenir. Konark'ın platformu, 24 tekerlekli araba ile oyulmuştur. 7 ve 24 sayıları çok önemli.
Bazıları 7 atın haftanın 7 gününü temsil ettiğini söylerken, diğerleri 7 atın VIBGYOR olarak bildiğimiz beyaz ışığın 7 bileşenini temsil ettiğini söylüyor. 7 sayısının sihirli bir sayı olduğu söylenir çünkü ruhsal, tarihsel ve materyalist olarak her yanımızda mevcuttur. Örneğin, Hindu düğünlerinde gelin ve damat Ateş Tanrısı Agni'yi 7 tur atar; periyodik tablo 7'li gruplar halinde elementlere sahiptir; 7 müzik notası gibi bir oktav, vb. Yani 7 at, bizi çevreleyen sihirli sayıyı temsil edebilir.
24 sayısı, bir yıldaki 24 iki haftayı ve ayrıca günün 24 saatini temsil eder, Hint bayrağının ortasındaki Ashok Çakra'nın da temsil ettiği bir şeydir.
6. İhtişam Kişileştirilmiş
Konark'taki atlar ve tekerleklerin yanı sıra tapınağın kaidesinde dansçıların, müzisyenlerin, hayvanların ve bazı erotik figürlerin muhteşem ve karmaşık oyma kabartmalarını da görebilirsiniz. Arabanın tamamında kült ikonlarının, tanrı ve tanrıçaların resimleri oyulmuştur. Tapınağın zarif detayı ancak tam önünde dururken görülebilir. Duvarlarda ayrıca Natmandir üyelerinin günlük yaşamının oymaları vardır.
Konark Güneş Tapınağı'nın arabası 100 fit yüksekliğindedir. Ama tapınaktan ne görüyorsanız, ondan geriye kalanlar odur. Arabanın yanında bir zamanlar 200 fit yüksekliğinde bir Shikhara vardı. Tapınağın kompleksinin çoğu, bilinmeyen nedenlerle yıllar içinde yıkıldı ve geriye kalanlar bu. Tapınak şu anki kalıntılarında bile ihtişamını gösterdiğinden, Kral Narsimha Deva tapınağı ilk inşa ettiğinde bin kat daha güzeldi denilebilir.
7. Konark Güneş Tapınağını ne zaman ziyaret etmelisiniz?
Konark bir sahil kasabası, yani kışları ziyaret etmek için en iyi zaman; bu süre zarfında hava güzel, yani Eylül ve Mart ayları arasında. Ancak yaz mevsiminden kaçınılmalıdır çünkü kasaba sıcak ve nemli olabilir. Ve eğer zamanınızı arabadaki oymaların inceliklerini fark ederek geçirmek istiyorsanız, gün boyu güneşte durmak yorucu olabilir. Güzel hava, sadece yürüyerek kendinizi yormamanızı sağlayacaktır.
Zamanlamalara gelince, Konark Güneş Tapınağı sabah 6'dan akşam 10'a kadar açıktır. Surya'ya adanmış bir tapınak olduğu için ziyaret etmek için en iyi zaman sabahın kendisidir. İşte o zaman tapınağı olması gerektiği gibi görkemiyle görürsünüz. Otoparktan tapınağa, ya arabaya yürüyebilir ya da ortak bir otomobile binebilirsiniz.
Konark Güneş Tapınağı'nı ziyaret ederken Puri'deki Jagannath Tapınağı'nı da kaçırmayın. Aslında, Orissa tur paketiniz bu tapınakların her ikisine de bir ziyareti içermelidir!
kaynak: https://www.veenaworld.com/blog/konark-sun-temple-history-architecture-and-information
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız