1960 darbesi sonrasında yapılan yargılamalarla hafızalarda yer eden Yassıada, geleceğe ışık tutma misyonuyla, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürülmüş; ülkemizde hayata geçirilen en özel projelerden birisi olmuştur.
Marmara Denizi’nin maviliği içerisinde, İstanbul adalarından biri olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası bünyesinde; adanın kültürel önemine vurgu yapan müzeler, tarihi ve tescilli yapılar, açık hava enstalasyon eserleri ve kütüphanenin yer aldığı kültürel alanlarla birlikte; otel, kongre merkezi, kafe ve restoranlardan oluşan etkinlik alanları bulunmaktadır.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası; atılan her adımda tarihe tanıklık ederek dönüşümü deneyimlemek isteyen ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.
HENRY BULWER ŞATOSU
Ada, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde; Birleşik Krallık İstanbul Büyükelçisi Sir Henry Bulwer tarafından satın alınmış ve adada bu yapının da içinde olduğu bazı yapılar inşa edilmiştir. Büyük depremler sonucu büyük bölümü yıkılan yapı; Demokrasi ve Özgürlükler Adası projesi kapsamında restore edilmiştir.
KÜTÜPHANE
Henry Bulwer döneminde yaşam alanı olarak inşa edilen, askeri dönemde de fırın ve hamam olarak kullanılan yapı proje kapsamında restore edilerek kütüphaneye dönüştürülmüştür.
BİZANS ZİNDANLARI
Dönemin Bizans imparatoru Theofilos tarafından 9. Yüzyılda Yassıada’da bir manastır yaptırmıştır. Daha sonra, İstanbul Patriği olarak görev yapan ünlü din adamı İgnatius, adada Kırk Azizler adına bir kilise ve Meryem Ana için bir mihrap inşa ettirmiştir. Kilisenin altında bulunan mahzenler, 10. yüzyıldan sonra hapishane olarak kullanılmaya başlanmış ve Bizans dönemi boyunca birçok mahkum burada hapsedilmiştir.
DEMOKRASİ FENERİ
İstanbul’un kıyılarından, komşu adalardan ve Marmara Denizi’nde seyreden gemilerden görülen 24 metre yüksekliğindeki Demokrasi Feneri, demokrasi ışığının her zaman yanacağının ve sönmeyeceğinin sembolüdür.
GERİYE KALANLAR
1960 darbesi sonrasında adaya getirilerek tutuklu bulundurulan ve burada kurulan mahkemede yargılanan kişilerin hayallerinden, umutlarından, hatıralarından geriye kalanlar...
ULAŞMAYAN MEKTUPLAR
Baskı altından sonsuzluğa yükselen enstalasyon eserinde; Adnan Menderes ve eşi Berin Menderes’in birbirlerine yazdıkları mektuplar temsil edilmektedir.
PARAZİTLİ DEMOKRASİ
Dönemin en önemli iletişim araçlarından birini temsil eden radyo enstalasyonu, dönem müzikleri ve darbe bildirisi gibi içerikleri ziyaretçilere yansıtmaktadır.
AÇIK HAVA SERGİSİ
Adada sergiler düzenlenmesi adına inşa edilen yapı, 3 kattan oluşmaktadır. Giriş katında adanın tarihi geçmişten bugüne resimler ve bilgilendirici kısa yazılarla, kronolojik olarak sergilenmektedir.
ADALETİN KÖRLÜĞÜ
Demokrasinin vazgeçilmezi hukuk devleti olmaktır. Hukuktan vazgeçmenin ve yanlış uygulamaların sonucu bakar kör olmak…
Adadaki müzeler için hemen diğer içeriğe koşun.
Kaynak: 1
Yorumlar
Bu adadaki müzeleri görmek için hemen diğer içeriğe koşun!
Ulaşmayan mektuplar çok enteresan
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız